Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Masło z mango jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry
Masło z mango jako naturalny kosmetyk do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry
Surowcem do pozyskiwania masła z mango są pestki z owoców mango indyjskiego tj. Mangifera Indica. Mango indyjskie daje jajowate owoce o słodkim, żółtym miąższu. Owoc ten kojarzony jest z kuchnią indyjską, jednak pestki są w sztuce kulinarnej nieprzydatne. Wytłoczone z nich masło jest cennym surowcem wykorzystywanym do produkcji kremów i balsamów kosmetycznych przeznaczonych do pielęgnacji wszystkich rodzajów skóry.

 

 

Masło z mango – produkcja

Masło z mango tłoczy się mechanicznie na zimno i sprzedaje w postaci rafinowanej i nierafinowanej. Postacie te różnią się znacząco między sobą. To pierwsze jest kremowe, białe i praktycznie bez zapachu. Nierafinowane jest lekko żółte i odznacza się delikatnym zapachem. Cena masła z mango to koszt ok. 10-20 zł w zależności od masy próbki oraz stopnia oczyszczenia i pochodzenia. Tzw. organiczne masło z mango jest zazwyczaj minimalnie droższe.

Masło z mango należy przechowywać w lodówce, w miejscu zaciemnionym, z dala od promieni słonecznych i źródeł ciepła. Przy spełnieniu powyższych warunków służyć może nawet przez kilka lat. Ze względu na temperaturę topnienia pomiędzy 26-38°C, w temperaturze pokojowej powinno być w stanie stałym.

 

Skład i właściwości

W maśle z mango znaleźć można przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas oleinowy (40-50%), ale także nasycone jak kwas stearynowy i palmitynowy.

Masło z mango jest także źródłem witaminy A, C i E, które działają przeciwutleniająco, wspomagają syntezę kolagenu oraz regenerację naskórka. Witamina K ma działanie przeciwzapalne. Zawiera dużą ilość beta-karotenu, potas, wapń, magnez, miedź oraz węglowodany, w tym głównie fruktozę i glukozę.

Z polifenoli w maśle z mango obecne są magniferyna oraz kwercetyna. Oba te związki chronią komórki, działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Związki o budowie zbliżonej do filtrów UV zawarte w maśle pełnią funkcję naturalnego filtra przeciwsłonecznego.

 

Zastosowanie masła z mango – kosmetyki z masłem z mango

Ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego, masło z mango ma za zadanie uzupełniać płaszcz lipidowy skóry i regenerować ją. Kwas stearynowy stabilizuje i przedłuża trwałość kosmetyków. Właściwości te wykorzystano w produkcji kosmetyków nawilżających na bazie masła z mango.

Kosmetyki z dodatkiem masła z mango doskonale nawilżają skórę, ale także zmiękczają ją, zatrzymują w niej wodę tworząc na skórze warstwę opóźniającą jej parowanie. Utworzony film nie pozostawia wrażenia tłustości na skórze. Regenerujący wpływ na naskórek wykorzystano w walce z rozstępami i podrażnioną, przesuszoną skóra. Masło z mango przyspiesza także gojenie ran, można je zatem stosować w przypadku podrażnień słonecznych, pękniętej skóry na piętach czy spierzchniętych warg.

Konsystencja surowca sprawia, że łatwo rozprowadza się na skórze i szybko wchłania, pozostawiając skórę gładką i jedwabistą. Może zatem być składnikiem kosmetyku, ale także być stosowany samodzielnie zamiast balsamów do ciała. W przypadku kremów do twarzy czy preparatów do włosów dodaje się ok. 5% masła. Z balsamami do ciała można go mieszać w dowolnej ilości. Kosmetyki te są uniwersalne – nie zatykają porów, nadają się także do łagodzenia objawów łuszczycy i egzemy.

W kosmetykach do pielęgnacji skóry dojrzałej opóźnia procesy starzenia. Chroni przed promieniowaniem słonecznym i działaniem agresywnych czynników środowiska. Stosowane w pielęgnacji włosów wzmacnia je i wygładza, nadaje zdrowego blasku.

Źródła

1. M. Ciura, Masło z mango – właściwości pielęgnacyjne, zastosowanie w kosmetyce, dostępny on line: 21.05.2017i

http://m.poradnikzdrowie.pl/uroda/kosmetyki/maslo-z-mango-wlasciwosci-pielegnacyjne-zastosowanie-w-kosmetyce_42174.html

2. Masło z mango organiczne, dostępne on line: 21.05.2017 http://naturadlapiekna.pl/pl/p/Maslo-z-mango-organiczne/415

KOMENTARZE
Newsletter