Historia czekolady sięga XVI w. kiedy przybyła do Europy. Wtedy zaczęto doceniać jej walory smakowe. Jednak potem sprawdzano jej inne właściwości. W ten sposób czekolada trafiła do kosmetyki odkrywając swoje prawdziwe bogactwo. Stosowana jest w masażach, maskach, okładach i peelingach.
To wszystko za sprawą zasobności w składniki odżywcze. Po pierwsze: flawonoidy, epikatechiny, katechiny i procyjanidy, które znane są ze swoich właściwości przeciwutleniających. Blokują one działanie wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia się skóry, oraz spowalniają utratę kolagenu, elastyny i innych protein. Dlatego też czekolada jest stosowana w wielu zabiegach przywracających elastyczność skóry i wygładzających zmarszczki.
Kwas linolowy, oprócz swoich wygładzających właściwości pomaga jeszcze tuszować blizny i rozstępy. Do tego naukowcy z Uniwersytetu Muenster w Niemczech odkryli, że składniki ziaren kakaowych mogą leczyć rany oraz stymulować wzrost komórek skóry zapobiegając zabliźnianiu. Żelazo, cynk, wapń oraz magnez to makroelementy, które również znajdziemy w czekoladzie. Przyspieszają one krążenie krwi, likwidując tym samym obrzęki. Żelazo ma także odżywczy wpływ na skórę.
Ekstrakt z kakaowca ma właściwości silnie nawilżające, regenerujące i uelastyczniające, a do tego pomaga zmniejszać cellulit i redukuje opuchlizny. Teobromina z kolei, ma właściwości drenujące – przyspiesza uwalnianie tłuszczu z komórek i wpływa na lipolizę. Co więcej zawartość tłuszczów nienasyconych powoduje zmniejszenie się liczby całkowitej cholesterolu i triglicerydów. Ponadto kofeina zawarta w kakao ma również działanie spalające na tkankę tłuszczową oraz redukujące cellulitis. Dodatkowo oczyszcza skórę z toksyn oraz działa wyszczuplająco.
Masło kakaowe zmiękcza skórę, odżywia i doskonale ją nawilża, do tego chroni przed utratą wilgoci. Stosowanie czekolady na dłuższą metę rozpromienia skórę i nadaje jej młodzieńczy blask. Czekolada pomaga również ochronić nas przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych na cerę.
Kakao i czekolada stosowane w peelingach usuwają martwy naskórek, odżywiają cerę, nawilżają i dodają jej blasku. W tym zastosowaniu wykazują ujędrniające właściwości, a oprócz lipogenezy pobudzają krążenie i likwidują brzydką pomarańczową skórkę. W masażach szczególnie doceniany jest kwas walerianowy, który ma działanie relaksujące mięśnie.
Czekolada nie nadaje się niestety dla cery tłustej, mogąc ją zapychać i przyczyniać się do powstawania niedoskonałości.
Przy okazji zabiegów z czekoladą lub kakao nie można zapomnieć o walorach zapachowych. Woń kosmetyków wprawia użytkownika w dobry nastrój oraz zapewnia uczucie komfortu. Aromat czekolady powoduje uczucie ciepła, ukojenia i relaksu. Ponadto zapach na skórze utrzymuje się godzinami
Czekolada ma wiele wspaniałych atrybutów. Znana jest z głównie walorów smakowych. Wpływa również na poprawę stanu ducha. Zawartość fenyloetyloaminy pobudza wydzielanie endorfin, zaś tyramina, teobromina oraz tryptofan wpływają pozytywnie na sekrecję serotoniny – w efekcie organizm się relaksuje, a człowiek czuje szczęśliwy. Wpływa również korzystnie na układ sercowo – naczyniowy - sześć gramów ciemnej czekolady dziennie zmniejsza ryzyko występowania zawałów serca i udarów mózgu.
KOMENTARZE