Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas ferulowy – kolejny naturalny związek anty-aging.
Kwas ferulowy – kolejny naturalny związek anty-aging.
Współczesna kosmetologia i medycyna estetyczna wykazały, że preparaty kosmetyczne i zabiegi z zawartością kwasu ferulowego zwalczają zmiany wywołane przede wszystkim promieniowaniem słonecznym,a także wykazują właściwości depigmantacyjne poprzez kontrolę aktywności tyrozynazy, przeciwdziałając powstawaniu przebarwień. Skóra staje się nawilżona, jędrna i elastyczna, natomiast kontur twarzy bardziej wyraźniejszy, a zmarszczki mniej widoczne.

 

 

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) jest pochodną kwasu cynamonowego, rozpuszczalnego w wodzie i etanolu. Naturalnie występuje  w ziarnach zbóż takich jak pszenica, owies i żyto, a także w ryżu i kukurydzy. Ponadto, możemy znaleźć go w liściach, nasionach i korze drzew iglastych.

 

 

                                        

                                                Rys. 1 Wzór strukturalny kwasu ferulowego.

 

W kosmetyce znalazł zastosowanie głównie dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym, zapobiegającym starzeniu się skóry pod wpływem  działania wielu czynników niszczących. W procesie starzenia się skóry  to wolne rodniki  powodują uszkodzenie DNA jej komórek. Źródłem  powstawania wolnych rodników mogą być czynniki środowiskowe: promieniowanie słoneczne, zanieczyszczenia powietrza, a także czynniki takie jak stres oraz nieprawidłowa dieta. Działanie przeciwutleniające kwasu ferulowego polega na eliminowaniu reaktywnych form tlenu oraz „zmiataniu” rodników nadtlenkowych, hydroksylowych oraz hydroksynadtlenkowych. Kwas ferulowy jest cenionym związkiem w kosmetyce również dzięki zdolności absorbowania promieniowania słonecznego UVA (w zakresie 320-340nm)  i UVB ( w zakresie 280-320 nm). Pochodna kwasu cynamonowego stabilizuję witaminę C i E, która w roztworach wodnych staje się wrażliwa na obecność tlenu, wysoką temperaturę oraz promieniowanie UV, ponadto zwiększa ich efektywność.  

 

Do licznych zalet kwasu ferulowego zaliczyć również możemy:

  • działanie przeciwzapalne i redukcję zaczerwienienia:
  •  udział w odbudowie macierzy skóry, poprzez stymulację syntezy kolagenu i elastyny;
  • działanie fotoprotekcyjne i wzmocnienie naturalnej ochrony przez działaniem czynników zewnętrznych;
  • zapobieganie powstawania przebarwień  i redukowania już istniejących (depigmentacja).
  • oraz wpływ na stopień nawilżenia skóry.

 

Dzięki tym właściwościom kwas ferulowy zastosowano w produkcji  maseczek do twarzy, a także kremów/lotionów nawilżających, antyoksydacyjnych oraz ochronnych. Zalecane stężenie kwasu w produktach kosmetycznych tego typu wynosi od 0,5 do 1%.

 

Kwas ferulowy w gabinetach kosmetycznych

 

 Kwas ferulowy stosuję się również w profesjonalnych gabinetach kosmetycznych i medycyny estetycznej.  Najczęściej stosuje się go w stężeniu 12 % oraz  w połączeniu z witaminami C i E, florentyną  ( silnym antyoksydantem hamującym aktywność elastazy) i kwasem hialuronowym. Do popularnych zabiegów z udziałem tych aktywnych składników należą peelingi  -  działające również na głębokie warstwy  skóry. Zabiegi z kwasem przeznaczone są dla osób chcących zwalczyć skutki tzw. fotostarzenia: przebarwienia, utrata  jędrności i elastyczności. Wskazaniem są także piegi, melasma, skóra łojotokowa i trądzik.

Natomiast w mezoterapii  bezigłowej koktajle z kwasem ferulowym odbudowują macierz skórną i wzmacniają włókna kolagenowe, dzięki czemu poprawiają kondycję skóry z  widocznym efektem wygładzenia i miękkości.

 

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2020>

pnwtśrczptsbnd
29
30
NutraFood Poland
2020-06-30 do 2020-07-02
Oznaczanie probówek PCR
2020-06-30 do 2020-06-30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
11
12
13
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter