truskawki, maliny, żurawina, orzechy oraz granaty.
Biologiczne działanie kwasu elagowego na komórki ludzkiej skóry, objawia
się przede wszystkim zahamowaniem aktywności metaloproteinaz ( MMP)-enzymów
rozkładających składniki macierzy komórkowej oraz
zmniejszeniem ekspresji ICAM(cząsteczka adhezji międzykomórkowej)która
jest cząsteczką zaangażowaną w rozwój procesu zapalnego.
Badania przeprowadzone były na 4 tygodniowych, bezwłosych samicach
myszy( grupa 12 zwierząt), trwały 8 tygodni.
W tym czasie stopniowo zwiększano dawkę promieniowania UVB- tak aby początkowo wywołać rumień, następnie dawkę zwiększano tak , aby sprowokować widoczne uszkodzenie skóry. W tym samym czasie połowa z badanych myszy,codziennie
miała aplikowany kwas elagowy na skórę .
Wyniki były następujące:
- Skóra grupy myszy ,nie chronionej kwasem elagowym, przed działaniem UVB, uległa pogrubieniu , pojawiły się na niej zmarszczki
- W przypadku grupy , u której zastosowano kwas elagowy, na skórze nie zaobserwowano aż tak licznych zmarszczek oraz pogrubienia naskórka.
jest doskonałym składnikiem dla preparatów fotoprotekcyjnych oraz
chroniących skórę przed zjawiskiem fotostarzenia.
Źródło: C&T magazine
KOMENTARZE