Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwas elagowy chroni przed zjawiskiem fotostarzenia
06.05.2009
Naukowcy z Hallym University (Korea), w trakcie przeprowadzonych badań nad kwasem elagowym odkryli, że ten antyoksydant posiada właściwości zapobiegające niszczeniu kolagenu oraz wystąpieniu reakcji zapalnej wywołanej ekspozycją na promieniowanie UVB
Kwas elagowy jest przeciwutleniaczem występującym w wielu gatunkach owoców i warzyw, jego szczególnie dużą zawartością charakteryzują się
truskawki, maliny, żurawina, orzechy oraz granaty.

Biologiczne działanie kwasu elagowego na komórki ludzkiej skóry, objawia
 się przede wszystkim zahamowaniem aktywności metaloproteinaz ( MMP)-enzymów
 rozkładających składniki macierzy komórkowej oraz
zmniejszeniem ekspresji ICAM(cząsteczka adhezji międzykomórkowej)która
jest cząsteczką zaangażowaną w rozwój procesu zapalnego.

Badania przeprowadzone były na 4 tygodniowych, bezwłosych samicach
myszy( grupa 12 zwierząt), trwały 8 tygodni.

  W tym czasie stopniowo zwiększano  dawkę promieniowania UVB- tak aby początkowo wywołać rumień, następnie dawkę zwiększano tak , aby sprowokować widoczne uszkodzenie skóry. W tym samym czasie połowa z badanych myszy,codziennie
 miała aplikowany kwas elagowy na skórę .
Wyniki były następujące:
  •   Skóra grupy myszy ,nie chronionej kwasem elagowym, przed działaniem UVB, uległa pogrubieniu , pojawiły się na niej zmarszczki
  •   W przypadku grupy , u której zastosowano kwas elagowy, na skórze nie zaobserwowano aż tak licznych zmarszczek oraz pogrubienia naskórka.
W świetle przeprowadzonych badań, możemy stwierdzić , że kwas elagowy
jest doskonałym składnikiem dla preparatów fotoprotekcyjnych oraz
chroniących skórę przed zjawiskiem fotostarzenia.

Źródło: C&T magazine
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2021>

pnwtśrczptsbnd
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
Newsletter