Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kasztany na wagę złota
Sylwia Korczyńska, 27.10.2015 , Tagi: kasztany, escyna
Jesień to okres na zbieranie kasztanów. Przedszkolaki wykorzystują je do produkcji ludzików a firmy chętnie skupują, by pozyskiwać cenny surowiec do produkcji leków, kosmetyków i żywności.

Kasztany są to owoce Kasztanowca zwyczajnego Aesculs hippocastanum. Nasiona zbiera się jesienią po całkowitym dojrzeniu. Głównymi składnikami nasion są saponiny triterpenowe (do 10%), określane jako escyna. Są uważane za aktywne składniki terapeutyczne. Escyna istnieje w trzech formach, α-escyna, β-Escyna i kryptoescyna, które są zróżnicowane w zależności od ich właściwości fizycznych. β-escyna jest mieszaniną glikozydów, których aglikonami są protoescygenina i baryngtogenol C. Ponadto ekstrakt jest bogaty w flawonoidy, taniny, kumaryny, sterole, olejki eteryczne i skrobię.

Nasiona kasztanowca hamują aktywność enzymów lizosomalnych gł. hialuronidazy, enzymu odpowiedzialnego za zwiększenie przepuszczalności naczyń krwionośnych. Posiadają działanie przeciwobrzękowe, przeciwzapalne, zwiększają elastyczność naczyń krwionośnych a także usprawniają krążenie żylno-limfatyczne. Alfa-escyna  stymuluje wydzielanie hormonów kory nadnerczy, produkcję prostaglandyny PGF w ścianie naczyń i uwalnianie noradrenaliny z zakończeń włókien nerwowych, przez co wpływa na zwiększenie nadpęcia ścian naczyń żylnych.

Nasiona kasztanowca są wykorzystywane do produkcji żeli, maści i tabletek zawierających escynę lub wyciągi z nasion. Preparaty te stosuje się w leczeniu objawów przewlekłej niewydolności żylnej, żylakach podudzi i odbytu, bólu i uczucia ciężkości w nogach, nocnych skurczach mięśni łydki, obrzękach, zwichnięciach i stłuczeniach.

Przemysł kosmetyczny poszedł tropem leczniczych właściwości wyciągu z nasion kasztanowca. Właściwości uszczelniające naczynia krwionośne wykorzystywane są w pielęgnacji cery naczynkowej z tendencją do pękania i kruchości kapilar. Hamowanie hialuronidazy poza korzystnym wpływem na ścianę naczyń pełni także funkcję ochronną dla kwasu hialuronowego, będącego jedną z kluczowych dla utrzymania prawidłowego napięcia, elastyczności i nawilżenia substancji w skórze.  Wyciągi są składnikiem kremów, maseczek i toników. Dodatkową ich zaletą jest zwężanie porów i poprawa napięcia skóry. Dzięki właściwościom przeciwobrzękowym, zmniejszają opuchliznę pod oczami. Przyspieszone gojenie ran i wyprysków spowodowane jest aktywnością przeciwzapalną.

Poprawa krążenia żylno-limfatycznego a także działanie przeciwobrzękowe skłaniają do wykorzystywania wyciągów z kasztanowca w preparatach zwalczających cellulit.

Niewątpliwym atutem wyciągów z nasion kasztanowca jest ich aktywność ochronna wobec promieniowania UV, czyniąc surowiec naturalnym filtrem.

Ze względu na to, że kasztany są słodkie i bardzo bogate w skrobię, coraz bardziej popularne staje się wykorzystywanie ich w przemyśle spożywczym. Są źródłem witamin (witamin z grupy B i witaminy C), minerałów i substancji odżywczych a przy tym nie zawierają dużo kalorii. Brak glutenu sprawia, że są składnikiem formuł spożywczych dla chorych na celiakię. 

Źródła

Irena Matławska: Farmakognozja. Akademia Medyczna im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, Poznań 2005

http://mazidla.com/index.php?page=shop.product_details&product_id=309&flypage=flypage.tpl&pop=0&vmcchk=1&option=com_virtuemart&Itemid=100171

http://www.nutrition-and-you.com/chestnuts.html

KOMENTARZE
Newsletter