Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jedz wiśnie i czereśnie w sezonie - miej serce jak dzwon i stawy jak młody bóg
Sezon na wiśnie i czereśnie trwa bardzo krótko. Nie odkładajmy ich kupna na później, bo przywilejem ich dostępności będziemy się rozkoszować tylko do końca lipca, a przecież te owoce to samo zdrowie!

 

Czereśnie i wiśnie są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i urodę. Rozkoszowanie się nimi może nas wspomóc w walce z takimi dolegliwościami jak artretyzm, czy problemy z tarczycą – czereśnie to źródło jodu. Te owoce, choć w 80% składają się z wody, to w 20% skrywają bogactwo witamin i składników mineralnych.

 

Dobroczynne składniki wpływające na nasze zdrowie i urodę

 

Co nam zagwarantuje zjedzenie 100 g czereśni?

  • 61 kcal

  • Witamina A - dobrze wnika w warstwę rogową naskórka i przyspiesza jego odnowę. Witamina ta, normalizując różnicowanie keratynocytów, wpływa na funkcje regulacyjne skóry.

  • Witamina C - dzięki dobrej rozpuszczalności w wodzie, wchłanianie jej przebiega łatwo. Wiele badań epidemiologicznych dowodzi, że wysokie spożycie pokarmów bogatych w witaminę C jest odwrotnie skorelowane z ryzykiem zachorowania na raka. Ponadto witamina C jako suplement diety może zapobiegać powstawaniu stresu oksydacyjnego.

  • Witaminy z grupy B – ten rodzaj witamin jest w szczególności odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Czereśnie są w szczególności bogate w witaminę B5 (kwas pantotenowy), dlatego są polecane osobom walczącym z altretyzmem oraz chorobami pęcherza moczowego. Co więcej, kwas pantotenowy bierze również udział w przemianach związanych z gospodarką energetyczną w organizmie.

  • 275 mg potasu – elektrolit, który pobudza wydzielanie insuliny oraz uczestniczy w spalaniu węglowodanów i białek. Potas jest niezbędny do właściwego funkcjonowania systemu nerwowego i pracy mięśni.

  • Bioflawonoidy – związki te chronią komórki człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

  • 330 mg jodu – potrzebny m.in. do poprawnego działania tarczycy.

  • Wapń – zapewnia m.in. zdrowie naszych kości.

  • Żelazo – występuje m.in. w hemoglobinie oraz mioglobinie i jest wykorzystywane w procesie tworzenia krwinek czerwonych.

 

 

  • Co nam zagwarantuje zjedzenie 100g wiśni?

  • W porównaniu do czereśni są to owoce mniej kaloryczne – 47 kcal

  • W porównaniu do czereśni mają też więcej kwasów owocowych, ale mniej jodu, wapnia i żelaza

  • Mają właściwości antynowotworowe

  • Mają działanie przeciwzapalne

  • Chronią przed chorobami układ krążenia

 

Nasionnica trześniówka – mucha lubiąca czereśnie

Niestety czereśnie przyciągają nie tylko ludzi, ale również owady. Możemy w nich natrafić na larwy muchy nasionnicy trześniówki. Występują one w czereśniach dojrzewających w lipcu. By się ich pozbyć, można zalać owoce na parę minut zimną wodą - larwy wyjdą z nich i opadną na dno naczynia.

 

Źródła

Halina Bojarowicz, Anna Płowiec. Wpływ witaminy A na kondycję skóry. 352 Probl Hig Epidemiol 2010, 91(3): 352-356.

KALINA MAĆKOWIAK, LECH TORLIŃSKI. WSPÓŁCZESNE POGLĄDY NA ROLĘ WITAMINY C W FIZJOLOGII I PATOLOGII CZŁOWIEKA . Nowiny Lekarskie 2007, 76, 4, 349-356

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/wisnie-i-czeresnie-wplywaja-dobroczynnie-na-serce-nerki-i-stawy_33943.html

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/potas-objawy-niedoboru-najlepsze-zrodla-w-zywnosci_35476.html

https://portal.abczdrowie.pl/cenne-dla-zdrowia-bioflawonoidy

 

KOMENTARZE
news

<Maj 2024>

pnwtśrczptsbnd
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
Newsletter