Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Jedwab – ceniona od wieków tkanina i ekskluzywny składnik kosmetyków
Jedwab – ceniona od wieków tkanina i ekskluzywny składnik kosmetyków
JEDWAB – proteina składająca się z fibroiny (ok. 70%) – elastycznego białka i z serycyny (30%) – białka pełniącego funkcję cementu, o działaniu nawilżającym. Zbudowane jest z 18 różnych aminokwasów. Jedwabne białko produkują jedwabniki Bombyx Mori. Odkryte zostało w Chinach ok. 4000 lat temu. Należy do najbardziej odpornych włókien, jest 3 razy bardziej odporny na rozciąganie niż stal! Od wieków wykorzystywano go do szycia drogich sukien, a także do wytwarzania strun do instrumentów muzycznych, papieru, oraz w lecznictwie do upiększania skóry i włosów.

W nowoczesnych produktach kosmetycznych występują dwa rodzaje jedwabiu – proteina jedwabna hydrolizowana w postaci płynnej lub w postaci proszku rozpuszczalnego w wodzie. Doskonale sprawdza się jako składnik kosmetyków nawilżających, gdzie skutecznie zapobiega wysuszeniu naskórka.

Posiada bardzo dużą zdolność wiązania i zatrzymywania wody. Jest w stanie pochłonąć 30 razy więcej wody w stosunku do swojej wagi. Ze względu na dużą masę cząsteczkową i ładunek elektrostatyczny przeciwny do ładunku skóry i włosów, nie wchłania się w głąb, lecz tworzy na powierzchni rodzaj cienkiej błonki, która stanowi ochronę przed niekorzystnym wpływem środowiska, zapewnia większą gładkość i wilgotność. Proteina jedwabna składem chemicznym przypomina proteiny występujące w skórze i włosach.

Hydrolizowane białko jedwabiu ma niższą masę cząsteczkową, dzięki czemu łatwiej wnika do głębszych warstw włosów i skóry. W jego skład wchodzą zarówno wolne aminokwasy (głównie alanina, glicyna i seryna), jak i dłuższe polipeptydy, składające się z kilku aminokwasów. Dzięki temu wykazuje działanie nawilżające, i reperujące. Zaletą tego białka jest fakt, że nie powoduje podrażnienia nawet bardzo wrażliwej skóry. Aminokwasy o mniejszej masie cząsteczkowej mogą penetrować do wnętrza zarówno uszkodzonych jak i nieuszkodzonych włosów lub do wnętrza naskórka skóry, zwiększając tym samym i jednocześnie utrwalając, efekt głębokiego nawilżenia (głęboki efekt kondycjonujący). Dzięki tym właściwościom, fibroina znalazła zastosowanie jako składnik wielu preparatów pielęgnacyjnych przeznaczonych przede wszystkim dla skóry suchej.

Jak każdy emolient, zhydrolizowana proteina jedwabna sprawia, że skóra staje się przyjemna w dotyku i jedwabiście gładka. Stąd stanowi dodatek w wielu kremach, mleczkach i balsamach nawilżających. Ponadto daje efekt lekkiego liftingu.

Jedwab stosuje również kosmetyka  kolorowa. Stanowić może składnik cieni do powiek  dając efekt gładkości i dobrej przyczepności do skóry powiek. Często stosowany jako dodatek do wydłużających tuszy do rzęs, daje naturalny efekt i długo utrzymuje się na rzęsach. Ponadto stosowany również w lakierach i odżywkach do paznokci.

Jedwab dodawany jest również do kosmetyków do pielęgnacji włosów. W szamponach i odżywkach do włosów suchych zapobiega ich puszeniu, elektryzowaniu i przesuszeniu.

Źródła
  • Lamer-Zarawska, E., Chwała, C., Gwardys, A., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej,PZWL , 2012.
  • Glinka, R., Glinka, M., Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii,  Łódź,  2008.
  • https://www.doz.pl
KOMENTARZE
Newsletter