Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Chaber bławatek w kosmetyce
Chaber bławatek w kosmetyce
Centaureacyanus należy do rodziny astrowatych (Asteraceae). Kwiaty bławatka wykorzystywano w tradycyjnej medycynie do leczenia drobnych zapaleń oka. Do dziś ekstrakty z chabra bławatka wykorzystuje się w płynach do demakijażu oczu.

Chabry bławatki, w Polsce, są traktowane jako pospolity chwast polny. Odgrywają jednak ważną rolę w ziołolecznictwie.

Chabry swoją niebieską barwę zawdzięczają kompleksowi protocyjanin. W 2005 roku udało się zrekonstruować protocyjaniny z użyciem antocyjaniny, flawonów oraz jonów żelaza, magnezu
i wapnia. Występują również inne odmiany bławatków, które mają inne barwy niż niebieska, np. białe, czerwone.

W badaniach z 1999 roku odkryto, że polisacharydy, rozpuszczalne w etanolu, otrzymane z kwiatów bławatka wykazywały się aktywnością przeciwzapalną. Co więcej miód pozyskiwany z chabra bławatka charakteryzował się działaniem antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Herbologia wskazuje tę roślinę jako pomocną przy grzybicy i podrażnionej skórze. Zalecane są zwłaszcza kąpiele
z dodatkiem tej rośliny. W medycynie alternatywnej używa się również ekstraktów z bławatka w celu leczenia biegunki, dolegliwości nerek i dróg moczowych. Ulgę w bólu gardła mogą przynieść płukanki z tą rośliną, a do łagodzenia stanu zapalnego spojówek wciąż zaleca się przemywanie oczu naparem z bławatka. Wyciągi z C. cyanus stosuje się w kosmetykach do cery naczynkowej. Zawierają go również kremy rozjaśniające pod oczy i płyny do higieny intymnej. Odrębne zastosowanie chabra bławatka stanowią jego ekstrakty w szamponach przeciwłupieżowych.

Wyciągi chabra bławatka zawierają przede wszystkim znane ze swoich właściwości antyoksydacyjnych flawonoidy, kwasy fenolowe oraz kumaryny.

 

Magdalena Kolenda

Źródła

Epoxylignans from the seeds of Centaureacyanus (Asteraceae); BiochemicalSystematics and Ecology; 2004; Shoeb M.

Anti-inflammatory and immunologicaleffects of Centaureacyanus flower-heads; Journal of Ethnopharmacology; 1999; Garbacki N.

Components of protocyanin, a blue pigment from the blueflowers of Centaureacyanus; Phytochemistry; 2005; Takeda K.

Screening for in vitro antioxidantproperties and fattyacidprofiles of five Centaurea L. species from Turkey flora; Food and ChemicalToxicology 2011; Aktumsek A.

KOMENTARZE
Newsletter