Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Formulacje - Krem do twarzy
10.05.2013

Receptury kremów do twarzy powstają  pod kątem określonego typu skóry. Pożądany efekt uzyskuje się dzięki dobraniu odpowiednich składników. Obecność emulgatorów, emolientów, sylikonów oraz zagęstników i ich odpowiednie zestawienie pozwala na tworzenie stabilnych emulsji będących podstawą dla surowców aktywnych. Formulacje  charakteryzują się dużą różnorodnością w działaniu i „odczuciu” aplikacyjnym. Kremy do twarzy pełnią przede wszystkim rolę ochronną przed czynnikami wywołującymi negatywny wpływ na jakość, wygląd i kondycję skóry.  Nie bez znaczenia jest również działanie hamujące i poprawiające  widoczne zmiany skórne np. teleangiektazje. Typowa receptura kremu do twarzy to emulsja O/W, bardziej powszechna od emulsji W/O m.in. ze względu na łatwość przygotowania.

Ocena końcowa emulsji

Kremy do twarzy powinny spełniać wymagania konsumentów. Wśród podstawowych czynników możemy wyróżnić:

  • neutralny, przyjemny zapach, barwa biała (zmiana barwy może następować w procesie technologicznym w wyniku dodania składników aktywnych);
  • łatwość w rozsmarowywaniu, przyjemne odczucie po aplikacji (brak odczucia lepkości i tłustości);
  • krem nie może wywoływać podrażnień i alergii;
  • nawilżanie - jedna z podstawowych funkcji.

 

Tabl. 1 Składniki używane w formulacji kremu do twarzy.

Nazwa ogólna

Zawartość %

 Woda demineralizowana

Ad 100

emulgatory

2-6

emolienty

10-35

Zagęstniki

0.1-1

konserwanty

0.2-1

humektanty

1-8

Substancje poprawiające konsystencję

1-6

antyoksydanty

0.01-0.05

Filtry UV

0.01-0.5

Związki chelatujące

0-0.02

Kompozycje zapachowe

0.1-1

Składniki aktywne

0.1-2

barwniki

Q.S.

W tabl. 1 podano przybliżone zakresy ilościowe składników zawartych w kremach do twarzy. Należy jednak pamiętać, że zawartości  % można dowolnie zmieniać np. w przypadku kremu do twarzy z filtrem SPF 50 wartości wagowe filtrów UV będą znacznie przekraczały 0.5%.

 

Zasady ogólne wytwarzania emulsji O/W:

  • przy przeprowadzaniu procesu „na ciepło” zakresy temperatur fazy wodnej i tłuszczowej powinny  być zawarte między 75°-80°C;
  • zagęstniki możemy rozpuszczać w zimnej lub gorącej fazie wodnej (w zależności od zaleceń producenta) do momentu uzyskania jednorodnego żelu;
  • podstawowe składniki fazy olejowej: emulgatory, emolienty, substancje poprawiające konsystencje;
  • przy łączeniu faz niezbędna jest intensywna homogenizacja;
  • proces chłodzenia przebiega przy ciągłym mieszaniu;
  • składniki aktywne, konserwanty dodajemy poniżej 40°C.

 

Przykładowa receptura kremu nawilżającego do twarzy.

 

Tabl 2: źródło specialchem4cosmetics.com

INCI

%

Faza A

Aqua

Ad 100

Carbomer

13.50

Disodium EDTA

0.90

PEG-8 Dimethicone/Dimer Dilinoleic Acid Copolymer

1.80

 

Glycerin

1.80

 

Faza B

Cetearyl Alcohol, Ceteareth-20

1.80

 

Tocopheryl Acetate

0.09

Retinyl Palmitate

0.09

 

Ascorbyl Palmitate

0.09

C 12-15 Alkyl Benzoate

4.50

Glyceryl Stearate, PEG 100 Stearate

1.80

Faza C

Triethanolamine

0.45

Faza D

Phenoxyethanol, Benzoic acid, Dehydroacetic acid

1.00

 

Wykonanie:

  1. Składniki fazy A i B podgrzej do temp. 70-75°C.
  2. Po wymieszaniu dodaj  Fazę B do fazy A ciągle mieszając.
  3. Po połączeniu homogenizuj ok. 10 min.
  4. Po wymieszaniu rozpocznij chłodzenie do 60-65°C. Dodaj Fazę C.
  5. Poniżej 40°C dodaj Fazę D.
  6. Mieszaj do uzyskania jednorodnej emulsji.

 

Rafał Maćkowiak

KOMENTARZE
news

<Sierpień 2027>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
Newsletter