Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Europejskie Centrum Walidacji Metod Alternatywnych (ECVAM) zatwierdziło 5 nowych metod alternatywnych dla testów na zwierzętach
09.05.2007
W Unii Europejskiej obowiązuje od 2004 roku całkowity zakaz testowania na zwierzętach nowo wprowadzanych na rynek kosmetyków.
Nie oznacza to jednak, że europejski przemysł kosmetyczny (o rocznych obrotach 60 mld euro) nie korzysta z takich badań - testowane na zwierzętach są liczne substancje, z których korzysta się przy produkcji kosmetyków. Właśnie z tego względu bardzo ważne jest opracowanie metod alternatywnych do testów na zwierzętach.

O tym czy dana metoda gwarantuje bezpieczeństwo produktu decyduje ECVAM, czyli Europejskie Centrum Walidacji Metod Alternatywnych. Od 1992 roku ECVAM zajmuje się rozwojem i walidacją alternatywnych metod badań, dążąc do zamiany, ograniczenia i poprawy sposobu wykorzystania zwierząt laboratoryjnych. Centrum zajmuje się metodami in vitro, opierającymi się na hodowlach komórkowych i tkankowych, a także metodami in silico – polegającymi na modelowaniu komputerowym opartym na zależności między strukturą chemiczną związku a jego właściwościami biochemicznymi, fizjologicznymi i biokinetycznymi.

Obecnie ECVAM ogłosiło zatwierdzenie 5 nowych testów in vitro, które mogą odegrać bardzo dużą rolę w zakończeniu prowadzenia badań na zwierzętach. Metody te, musiały być zatwierdzone przez Naukową Komisję Doradczą, składającą się z przedstawicieli placówek naukowych, przemysłu kosmetycznego, jak i organizacji humanitarnych walczących o dobro zwierząt.

Jeden z pięciu nowych zatwierdzonych testów badających podrażnienia skóry całkowicie zastąpi test Draize’a na tolerancję błony śluzowej. W innych metodach będzie można wykorzystywać sztuczną ludzką skórę, która umożliwi identyfikację substancji chemicznych, wywołujących podrażnienia. Ostatni zatwierdzony test dotyczący badania wrażliwości skóry będzie dotyczył tylko wysokich dawek, w rezultacie czego, zredukowana zostanie o 50% liczba zwierząt stosowanych w eksperymentach.


Źródło: www.ecvam.jrc.it
KOMENTARZE
Newsletter