Pochodzenie i botanika Vanilla Planifolia
Wanilia płaskolistna (Vanilla Planifolia) należy do rodziny storczykowatych. Jest pnączem o białych kwiatach i owocach w kształcie strąków z czarnym wypełnieniem i nasionami. Co ciekawe, świeże owoce wanilii nie pachną. Dopiero w trakcie fermentacji i suszenia owoce nabierają waniliowego zapachu i przybierają formę tak zwanych „lasek wanilii”. Wanilia pochodzi z Madagaskaru i tam owocuje. W innych rejonach świata również rosła, lecz nie wydawała owoców, ponieważ brakowało odpowiednich pszczół, które zapyliłyby kwiaty. Później wynaleziono sposób na sztuczne zapylanie kwiatów wanilii, po czym rozpowszechniono uprawę wanilii również w innych rejonach. Wanilia kwitnie przez 8 godzin na dobę, co jest zdecydowanie zbyt krótkim okresem, aby zostały zapylone wszystkie kwiaty i wydały owoce. Ponadto, wanilia to krzew pnący na wysokość do 4 metrów, co utrudnia zbiory. Owoce po zapyleniu dojrzewają kilka miesięcy. Nie powinna zatem nikogo dziwić wysoka cena wanilii.
Skład chemiczny
Ekstrakt z owoców Vanilla Planifolia składa się głównie z waniliny. Składniki anizylowe stanowią 7% składników lotnych. Spośród zidentyfikowanych składników anizylowych głównymi są: anizylowy alkohol, anizaldehyd, anizat metylu i octan anizylu. Ekstrakt z owoców wanilii zawiera też wiele składników fenolowych, a także aldehydów alifatycznych.
Ekstrakt z wanilii w farmacji
Ekstrakt z wanilii działa silnie antyoksydacyjnie, chroni zatem organizm przed różnorodnymi infekcjami. Wykazuje ciekawe działanie aromaterapeutyczne. Aromat wanilii wpływa na wyciszenie organizmu, relaksuje go i koi. Wanilia wykazuje właściwości uspokajające i rozluźniające. Wspomaga walkę z bezsennością, stresem i niepokojem. Pobudza w stanie apatii i wyczerpania. Niweluje napięcie nerwowe. Stymuluje wydzielanie testosteronu oraz estronu, przez co jest skutecznym afrodyzjakiem.
Ekstrakt z wanilii w kosmetyce
Ekstrakt z wanilii znajduje szerokie zastosowanie w kosmetyce. Jest skutecznym antyoksydantem, opóźnia skutki starzenia skóry, ujędrnia, wygładza, nawilża, odżywia skórę. Nadaje kosmetykom piękny zapach. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli oraz związanej z tym aktywności antyoksydacyjnej ekstrakt z wanilii wydłuża ważność kosmetyku. Wanilia dzięki swojemu zapachowi to przede wszystkim składnik wykorzystywany w produkcji perfum oraz kompozycji zapachowych. Zapach kojarzony jest z jednej strony z ciepłem, delikatnością, czystością, z drugiej zaś jest zmysłowy, uwodzicielski i pociągający.
KOMENTARZE