Botanika
Passiflora edulis, czyli męczennica jadalna, należy do rodzaju Passiflora, który zawiera ponad 500 gatunków. Rośnie w regionach tropikalnych i subtropikalnych w kilku częściach świata, zwłaszcza w Ameryce Południowej, na Karaibach, południowej Florydzie, w Afryce Południowej oraz Azji. Ma charakter rośliny pnącej – jej wysokość dochodzi nawet do 15 metrów. Posiada zielone pędy, liście ułożone naprzemianlegle, 3-klapowe o piłkowanych brzegach. Kwiaty są koloru białego lub fioletowego, a owoce w kolorze żółtym lub fioletowym nazywamy marakują.
Właściwości
Ekstrakt z marakui posiada w swym składzie: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E i K, flawonoidy (C-glikozydy apigeniny i luteoliny), maltol, gynokardynę, alkaloidy, potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, mangan, cynk i selen. Obecnie zostało zidentyfikowanych ponad 110 składników w składzie Passiflora edulis. Największy udział mają flawonoidy i triterpenoidy, zaś najbardziej charakterystycznym związkiem nasion P. edulis jest piceatannol. Jego zawartość jest o wiele większa niż w innych roślinach jadalnych.
Zastosowanie w farmacji
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie wykorzystaniem marakui ze względu na walory smakowe, właściwości odżywcze oraz lecznicze, a także kosmetyczne. Zarówno marakuja, jak i jej produkty uboczne są bogatym źródłem polifenoli, dlatego bardzo ważna jest optymalizacja odpowiednich metod przetwórstwa. Wiele przeprowadzonych badań podkreśla potencjał antyoksydacyjny marakui, który może eliminować wolne rodniki bądź hamować ich aktywność, pomagając organizmowi utrzymać właściwy status antyoksydacyjny. Owoce marakui wykazują wyższą aktywność przeciwutleniającą niż mango, ananas, banan czy liczi. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybicze wobec drobnoustrojów wywołujących choroby u ludzi. Ponadto działa przeciwdepresyjnie. P. edulis ma działanie uspokajające, co potwierdza jego zastosowanie terapeutyczne w leczeniu bezsenności w tradycyjnej medycynie ludowej.
Zastosowanie w kosmetologii
Ekstrakt z marakui zawiera w swym składzie antyoksydanty pozwalające na skuteczną walkę z wolnymi rodnikami. Jednocześnie przyczynia się do zachowania młodego i promiennego wyglądu skóry na dłużej. Wykazuje działanie nawilżające, zmiękczające oraz odżywcze. Zapobiega transepidermalnej utracie wody (TEWL). Łagodzi i koi skórę po podrażnieniu. Poza wspomnianym działaniem posiada właściwości regeneracyjne oraz przeciwzapalne. Reguluje wydzielanie sebum. Olejek z marakui wykorzystywany jest w aromaterapii. Jego popularność rośne ze względu na korzystny wpływ w łagodzeniu stresu czy niepokoju. Posiada delikatny aromat. Świetnie łączy się z innymi olejkami, co zapewnia synergistyczny efekt terapeutyczny. Ekstrakt z marakui jest odpowiedni do pielęgnacji każdego rodzaju cery.
Badania potwierdzające dobroczynne właściwości ekstraktu z marakui
Przeprowadzone badania in vitro wskazują, że etanolowy ekstrakt z nasion marakui zwiększa produkcję kolagenu po zastosowaniu go na fibroblasty skóry. Ponadto hamuje degradację kolagenu i elastyny, co może pomóc w utrzymaniu elastyczności skóry. Działanie ekstraktu z nasion marakui wywołujące syntezę kolagenu zniknęło, gdy składnik polifenolowy został usunięty z ekstraktu, co sugeruje, że przyczynia się on do promowania produkcji kolagenu. W innym badaniu zauważono znaczną poprawę stanu cery z trądzikiem pospolitym po 8 tygodniach stosowania kremu z 10% ekstraktem z nasion P. edulis. Wykazuje działanie przeciwbakteryjne wobec Propionibacterium acnes, a ta antybakteryjna aktywność ekstraktu może przyczynić się do poprawy wyglądu skóry trądzikowej. Ponadto inne badanie na ludziach dowiodło, że stosowanie kremu zawierającego 6% ekstraktu z nasion P. edulis poprawiło objawy rozstępów. Zawarty w ekstrakcie piceatannol skutecznie poprawia nawilżenie i elastyczność skóry. Wszechstronne działanie P. edulis czyni go składnikiem kosmetycznym wartym uwagi.
KOMENTARZE