Dynia jest powszechnie uprawianym warzywem na całym świecie, a w Stanach Zjednoczonych nawet na skalę przemysłową. Warzywo to różni się pod względem wielkości, koloru i kształtu. Dynie zazwyczaj ważą 4-6 kg, a mogą przekroczyć ciężar 25 kg. Ich nasiona są doskonałym źródłem witamin, minerałów, białka oraz kwasów tłuszczowych.
Składniki obecne w miąższu dyni
Składnik |
Wartość odżywcza / 100g miąższu |
RDA [%] |
Energia |
26 kcl |
1 |
Węglowodany |
6,5 g |
5 |
Białko |
1,0 |
2 |
Tłuszcz |
0,1 g |
0,5 |
Cholesterol |
0 mg |
0 |
Błonnik |
0,5 g |
2 |
Witaminy |
||
Niacyna |
0,600 mg |
4 |
Kwas foliowy |
16 µg |
4 |
Kwas pantotenowy |
0, 298 mg |
6 |
Pirydoksyna |
0, 061 mg |
5 |
Ryboflawina |
0, 110 mg |
8,5 |
Tiamina |
0,050 mg |
4 |
Witamina A |
7384 mg |
246 |
Witamina C |
9,0 mg |
15 |
Witamina E |
1,06 mg |
7 |
Witamina K |
1,1 µg |
1 |
Elektrolity |
||
Sód |
1 mg |
0,5 |
Potas |
340 mg |
7 |
Minerały |
||
Wapń |
21 mg |
2 |
Żelazo |
0,80 mg |
10 |
Miedź |
0,127 mg |
14 |
Magnez |
12 mg |
3 |
Mangan |
0,125 mg |
0,5 |
Inne |
||
α-karoten |
515 µg |
- |
β-karoten |
3100 µg |
- |
Luteina - zeaksantyna |
1500 µg |
- |
Dynia ma najwyższą zawartość witaminy A. Na 100 g przypada 7 384 mg witaminy, która tym samym dostarcza 246% RDA (Zalecane Dzienne Spożycie). Witamina A jest silnym, naturalnym przeciwutleniaczem. Jest niezbędna w celu utrzymania integralności skóry i błon śluzowych. Badania naukowe wskazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminy A chronią organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.
Cyt. Pani Małgorzata Zdziebko-Zięba: „
– W Polsce to niezwykłe warzywo poznano na przełomie XVII i XVIII wieku, jednak dopiero od niedawna święci triumfy w rodzimych gospodarstwach. Trudno się dziwić, ponieważ jest zasobna w wiele cennych składników mineralnych, m.in. potas, wapń, fosfor, magnez i żelazo – podkreśla Małgorzata Zdziebko-Zięba, PR Manager Organique. – Miąższ dyni zawiera szczególnie dużo prowitaminy A, E oraz witamin B1 i B2. Zawiera również witaminy C i PP, kwas foliowy i pantotenowy, błonnik i pektyny. Dzięki właściwościom zasadotwórczym dynia jest polecana we wszelkich kuracjach odkwaszających organizm oraz wspomagających leczenie nowotworów. Działa również moczopędnie i oczyszczająco. Pieczona oraz gotowana dynia wzmacnia odporność na infekcje układu oddechowego, a sok z surowego warzywa może być pomocny przy problemach z nadkwasotą. Dzięki dużej zawartości błonnika, dynia pomaga również przy odchudzaniu, co czyni z niej wyjątkowo atrakcyjną potrawą, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Co więcej: jest lekkostrawna, łatwo przyswajalna i ma dużą zawartość białka, dzięki czemu jest sycąca.
Korzyści wynikają ze stosowana preparatów zawierających ekstrakt z dyni
Ekstrakt z dyni stosowany w preparatach kosmetycznych to bomba witaminowa dla naskórka. Witaminy A i E doskonale spisują się w utrzymaniu prawidłowej wilgotności skóry. Fitosterole obecne w dyniowym ekstrakcie mają działanie przeciwalergiczne i przeciwzapalne.
– Dynia to wyjątkowa jesienna ozdoba i bogate, odżywcze danie. Jej właściwości są na tyle cenne, że stała się nieocenionym surowcem do produkcji preparatów kosmetycznych – mówi Małgorzata Zdziebko-Zięba. – Bogata w aktywne składniki, które wzmacniają skórę, odmładzają i podnoszą jej odporność, daje szerokie pole do zastosowania w kuracjach rewitalizujących skórę. Ekstrakt z miąższu dyni, to między innymi bogate źródło cukrów, witamin, karetonoidów, protein, soli mineralnych i aminokwasów. Delikatny pomarańczowy kolor miąższu już na pierwszy rzut oka potwierdza obecność beta-karotenu, który z zawartymi w dyni witaminami C i E tworzy silny koktajl antyoksydantów spowalniających procesy starzenia się skóry.
Witamina E pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej skóry i błon śluzowych oraz wpływa na zwiększenie nawilżenia skóry. Badania udowodniły, że tokoferol jak i jego estry doskonale wchłania skóra, włosy i warstwa rogowa naskórka.
Witamina A jest niezbędna dla utrzymania struktury i czynności komórek nabłonkowych,
Witamina C dostarczana za pomocą kosmetyków, świetnie przyspiesza regenerację skóry dotkniętej poparzeniem promieniami UV. Bierze także udział w syntezie kolagenu, dzięki czemu korzystnie wpływa na jego produkcję. Tym samym ogranicza pojawiające się z wiekiem zmiany w naskórku prowadzące do powstawania pierwszych zmarszczek. Witamina C świetnie wzmacnia odporność naczyń krwionośnych, a dzięki właściwościom złuszczającym znakomicie rozjaśnia przebarwienia. Skóra po kuracji z jej udziałem odzyskuje witalność, zdrowy koloryt i jest wyraźnie rozświetlona.
Jak podkreśla Małgorzata Zdziebko-Zięba, ekstrakt z miąższu dyni jest również źródłem enzymów regulujących proces złuszczania, których działanie nadaje skórze gładkość i świetlistość. Zawarta w nim glukoza i fruktoza nawilżają i zatrzymują wodę w naskórku, tworzą film ochronny zapobiegający odparowywaniu wody z przestrzeni międzykomórkowych. Systematyczne stosowanie kosmetyków „dyniowych” znacznie poprawia nawilżenie i elastyczność skóry, zapobiega utracie wody z przestrzeni międzykomórkowych oraz chroni przed procesami starzenia.
Produkty kosmetyczne zawierające ekstrakt z dyni
Świadomość ludzi sięgających po kosmetyk ciągle wzrasta. Szukamy czegoś najlepszego i przede wszystkim na bazie naturalnych składników. Dynia znana od lat, ma znikomą popularność w kosmetykach do pielęgnacji ciała. Tymczasem firma Organique przygotowała całą gamę preparatów z ekstraktem z dyni.
– Pumpkin Line to głęboko nawilżające kosmetyki, których formuły zainspirowane zostały bogactwem roślinnych składników aktywnych występujących w przyrodzie. Wiodącym surowcem wykorzystanym w linii jest ekstrakt z miąższu dyni – bogate źródło cukrów, witamin, karetonoidów, protein, soli mineralnych i aminokwasów – wylicza Małgorzata Zdziebko-Zięba. – Połączono go z całą gamą odpowiednio dobranych komponentów, tworząc autorskie kosmetyki, kompleksowo działające na wielu poziomach naskórka. Systematycznie stosowane poprawiają nawilżenie i elastyczność skóry, zapobiegają utracie wody z przestrzeni międzykomórkowych oraz chronią przed procesami starzenia. Eco-formuły stworzone zostały z zachowaniem zasad kosmetyków naturalnych, zapakowane w nowoczesne, funkcjonalne i przyjazne środowisku opakowania, które w całości podlegają recyklingowi.
Receptury kosmetyków opracowane zostały zgodnie z zasadami „safe formula” Organique. Do kosmetyków z linii Pumpkin Line zalicza się: krem nawilżający z dynią, hydrolipidowa maseczka z dynią, maska algowa z dynią i glukozą, koncentrat nawilżający z dynią, wielofunkcyjny krem pod oczy, maska do masażu z dynią.
Tajemnice dyni
Olej z dyni, tłoczony na zimno sprawdza się nie tylko od strony kulinarnej, ale i działa leczniczo na ludzki organizm. Doskonale wpływa na układ krwionośny, pokarmowy oraz oddechowy. Olej obecny w kosmetykach doskonale nawilża skórę, działa oczyszczająco i rozjaśniająco.
– Ciekawostką może być fakt, że dynia zawiera L-Tryptofan, który naturalnie pobudza organizm do wytwarzania hormonu szczęścia, czyli serotoniny oraz odpowiedzialnej za prawidłowy sen melatoniny – Małgorzata Zdziebko-Zięba zachęca do polubienia dyni. – Zatem kosmetyki z zawartością tego cennego surowca nie tylko poprawią wygląd skóry, ale mogą wpłynąć na poprawę nastroju. Ze względu na małą zdolność wiązania azotanów z gleby, dynia jest lepszym od marchwi produktem w żywieniu dzieci oraz ludzi chorych na miażdżycę, stwardnienie tętnic, nadciśnienie tętnicze, niewydolność nerek, choroby wątroby, otyłość i zaburzenia przemiany materii. Miąższ dyni może być stosowany, jako środek przeciwwymiotny dla ciężarnych, zaś w Azerbejdżanie odwar z kwiatów dyni wykorzystuje się do leczenia jątrzących ran.
Dynia kojarząca się większości z amerykańskim Halloween zaskakuje wyglądem, zastosowaniem podczas jesiennej pory, ale przede wszystkim swoim bogactwem składników. Pyszny krem z dyni, smaczne pestki to wspaniałe doznanie dla naszych kubków smakowych i samo zdrowie dla całego organizmu. Zawierający ogrom minerałów, witamin oraz enzymów ekstrakt z dyni wspaniale spisuje się w preparatach kosmetycznych. Warto sięgać po takie nie tylko w jesiennym okresie, ale przez cały rok.
Małgorzata Zdziebko – Zięba, PR Manger Organique. Absolwentka DSW, ma również wykształcenie kosmetyczne. Od 14 lat związana z branżą kosmetyczną. Zaczęła od samodzielnie prowadzonego gabinetu, potem swoje doświadczenie wykorzystała jako wykładowca w szkołach kosmetycznych oraz egzaminator OKE we Wrocławiu. Od ponad 7 lat zajmuje się budowaniem wizerunku marek kosmetycznych. Jest pomysłodawczynią i organizatorką nowatorskich imprez integrujących branżę. Współpracuje z najważniejszymi tytułami specjalistycznymi na rynku pisząc artykuły oraz przygotowując wykłady na targi.
Anna Sobierska oraz portal biotechnologia.pl dziękują Małgorzacie Zdziebko-Ziębie za konsultacje oraz wszystkie informacje, materiały niezbędne przy pisaniu powyższego artykułu.
KOMENTARZE