Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Czy cukier postarza?

Owiany złą sławą, obwinia się go zarówno za trądzik, jak i zmarszczki. Od czasu rewolucji przemysłowej cukier coraz częściej trafia do naszej diety, wpływając na mózg i kubki smakowe, które pożądają go więcej i więcej. Jest on bardzo uzależniający. Nie chodzi tylko o sam cukier, lecz o wszystkie produkty, które posiadają wysoki indeks glikemiczny, tzn. szybko podwyższają poziom glukozy we krwi. Taki wyrzut cukru pobudza wydzielanie insuliny i adrenaliny, przez chwilę czujemy się szczęśliwi. Powoduje rozchwianie emocjonalne, kolejne skoki poziomu energii, zaburzenia koncentracji, napady stresu czy choćby powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Amerykański urząd zbierający dane statystyczne z branży zdrowia (National Health and Nutrition Examination Survey) po przebadaniu grupy 5 tys. osób wywnioskował, że spożywanie słodzonych napojów ma związek z przedwczesnym starzeniem się. Zmarszczki i brak elastyczności skóry kojarzą się ze starością. I słusznie, bo główną przyczyną starzenia się skóry jest tworzenie się zaawansowanych produktów glikacji białek (AGE), które prowadzi do krzyżowania się białek. Proces AGE jest efektem spożywania produktów słodkich i smażonych, które mogą powodować niszczenie kolagenu i tkanek skóry, doprowadzając do nieodwracalnych zmian, a w efekcie – zmarszczek. Starzenie się wywołane spożyciem cukru to wysoce zapalny proces.

 

Proces starzenia się skóry w wyniku spożywania cukru

Wysoka zawartość glukozy we krwi sprzyja procesowi zwanemu glikacją białek. Polega on na łączeniu się cząsteczek glukozy z grupami aminowymi białek. Kiedy to się dzieje, w organizmie powstają tzw. produkty zaawansowanej glikacji białek, czyli cząsteczki AGE. Już sam skrót wydaje się mieć znaczący wydźwięk. Czemu są takie złe? Uszkadzają kolagen i elastynę, przez co skóra ulega rozciągnięciu, wiotczeje i traci grubość. Jakby tego było mało, AGE przyczyniają się do stresu oksydacyjnego. Cząsteczki AGE, poprzez nadmierne pobudzanie do pracy receptorów wielu komórek, powodują także powstawanie wolnych rodników i stanów zapalnych. Te czynniki przyspieszają tworzenie się zmarszczek, wiotczenie skóry, a nawet zmiany kształtu twarzy. Udowodniono też, iż cukier, zaostrzając stany zapalne, sprzyja trądzikowi i utrudnia jego leczenie. Pobudza również podział komórek, z których zbudowane są przewody wyprowadzające gruczoły łojowe. Tym sposobem zwężają się, utrudniając uwalnianie łoju.

Wiele badań potwierdza, że cukier odpowiada za szybkie starzenie się skóry, ale nie tylko. Powoduje m.in. otyłość i otłuszczanie narządów wewnętrznych, utrudniając tym samym ich prawidłowe funkcjonowanie. Nadpodaż cukru to nie tylko skutki dla organizmu, ale również psychiki. Badania pokazują, że sprzyja depresji oraz zmniejsza zdolność koncentracji i zapamiętywania. W wielu przypadkach uczucie ciągłego zmęczenia i senności jest wynikiem właśnie zbyt dużej ilości cukru we krwi. Może powodować zwiększoną podatność na grzybicę, miażdżycę, zawał serca czy udar mózgu.

To fakt, że odstawienie lub silne ograniczenie cukru już w krótkim czasie przynosi efekty poprawy wyglądu i zdrowia. WHO zaleca, aby dzienne spożycie cukru nie przekraczało 10% całkowitych potrzeb energetycznych. Rekomenduje zmniejszenie go nawet do 5% w celu uzyskania znacznych korzyści zdrowotnych. Kiedy przyjmiemy, że osoba dorosła powinna dostarczyć sobie 2000 kcal dziennie, 10% z nich to 50 g cukru, czyli ok. 12 łyżeczek. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier znajduje się już niemal w każdym produkcie, pozostaje nam już niewiele ponadto to do spożycia. Warto jednak wprowadzić do diety pewną dyscyplinę. Niech nasza skóra i ciało będą zdrowe na dłużej.

 

Uwaga! Czekolada!

Na usta ciśnie się pytanie, czy ciastka, słodycze i czekolada nie powinny być sprzedawane w opakowaniach z ostrzeżeniem przed problemami ze skórą? Osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko przedwczesnego starzenia się i innych problemów skórnych powinny zmniejszyć ilość cukru w diecie. Przykładanie większej wagi do ilości cukru w produktach i wybieranie tych o niskim indeksie glikemicznym może ustabilizować poziom cukru we krwi. Dodatkowo warto wiedzieć, że substancje takie jak chrom, cynamon czy kwas alfa-liponowy mogą pomóc zmniejszyć poziom cukru i ułatwić jego stabilizację.

Źródła
  1. April W. Armstrong, MD, MPH; Caitlin T. Harskamp, BA; Ehrin J. Armstrong, MD, MSc Psoriasis and the Risk of Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Dermatol.
  2. Katta, R., & Desai, S. P. (2014). Diet and Dermatology: The Role of Dietary Intervention in Skin Disease. The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, 7(7), 46–51.

Fot. https://pixabay.com/pl/photos/cukier-puchar-kupa-cukru-uroczy-1514247/

KOMENTARZE
Newsletter