Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Cynk i jego właściwości kosmetyczne
Cynk i jego właściwości kosmetyczne

Cynk jest powszechnie stosowany w produktach kosmetycznych. Jego stężenie zmienia się w naskórku wraz z wiekiem. Cynk  w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry zazwyczaj występuje w postaci soli lub jako tlenek cynku. Posiada on wiele pozytywnych właściwości, które korzystnie wpływają na naszą cerę.

 

 

 

Cynk pełni wiele pożytecznych  funkcji w naszym organizmie przez całe życie, ale także jako składnik kosmetyków wywiera korzystne działanie na naszą skórę czy włosy. Związki cynku w produktach kosmetycznych pełnią funkcję składnika aktywnego lub wspomagają działanie preparatu poprzez wzmocnienie ich właściwości. Nowo powstające produkty na bazie cynku świadczą o jego dobrych właściwościach biologicznych, a także tolerancji przez skórę.

 

Funkcje cynku w kosmetykach:

- przeciwutleniające,

- przeciwdrobnoustrojowe,

- przeciwpigmentacyjne,

- przeciwstarzeniowe,

- przeciwtrądzikowe.

 

 

Aktywność przeciwutleniająca

Powszechnie znaną funkcją cynku jest jego właściwość przeciwutleniająca. Związki cynku są stosowane w walce z wolnymi rodnikami, które powodują wiele niekorzystnych zmian oksydacyjnych. Cynk chroni skórę przed immunosupresją, której przyczyną jest promieniowanie UV. Chroni on również fibroblasty skóry narażone na promieniowanie UVA i UVB, zmniejszając cytotoksyczność i peroksydację lipidów. Jak się okazuje, skuteczność przeciwutleniająca związków cynku zależy od jego dostępności. Złożone substancje chemiczne o bardziej skomplikowanej strukturze wykazują większą aktywność przeciwutleniającą niż prostsze związki np. tlenek cynku.

 

Aktywność przeciwpigmentacyjna

Prawdopodobnie największe zdolności przeciwpigmentacyjne posiada związek cynku z glicyną. Przeprowadzone badania wskazują, iż stosowanie przez dwa miesiące 10% roztworu siarczanu cynku dwa razy dziennie przez trzy miesiące przyczynia się do poprawy stanu skóry osób z melasmą. Tlenek cynku często jest składnikiem preparatów do ochrony przeciwsłonecznej stosowanych w leczeniu melasmy.

 

Działanie przeciwzapalne

Działanie to spowodowane jest przez jony Zn2 +, które zmniejszają produkcję reaktywnych form tlenu (ROS) poprzez hamowanie NADPH. Cynk hamuje tworzenie zapalnych mediatorów tj. tlenku azotu. Przyjmowanie cynku powoduje obniżenie poziomu cytokin będących przyczyną zapaleń oraz biomarkerów stresu, tj. białka C-reaktywnego. Dzięki tym właściwościom stosowanie związków cynku polecane jest w leczeniu chorób skóry mających podłoże zapalne (trądzik, łojotokowe zapalenie skóry czy wypryski). Ponadto, cynk pomaga w leczeniu łysienia oraz nadmiernego wypadania włosów.

 

Działanie przeciwtrądzikowe

Podłoże trądziku pospolitego związane jest z bakteriami, stanem zapalnym oraz nadmiernym wytwarzaniem sebum. Jak się okazuje, związki cynku posiadają korzystne właściwości przeciwtrądzikowe. Produkty z cynkiem nie należą do leków przeciwbakteryjnych pierwszego wyboru, jednak są podawane w przypadkach leczenia bakterii opornych na powszechnie używane antybiotyki. Stosowane są ze względu na możliwości zmniejszania stanów zapalnych zmian trądzikowych, a także hamowania wytwarzania sebum.

 

Cynk i jego właściwości stabilizujące kosmetyki

Zastosowanie soli cynkowej kwasu stearynowego nadaje kosmetykom właściwości stabilizujące. Takie połączenie stosowane jest często w preparatach do higieny osobistej. Stearynian cynku używany jest jako dodatek do emulsji, gdyż hamuje rozdzielanie się faz kosmetyku. Połączenie cynku ze stearynianem, jak również z mirystynianem zwiększa przyczepność preparatu, co ma zastosowanie np. w pudrach do twarzy.

Źródła

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ics.12463

KOMENTARZE
Newsletter