Surowce wielofunkcyjne - wymogi i zastosowanie
Jednym z wymogów stawianych surowcom wielofunkcyjnym prócz ich bezpieczeństwa jest łatwość w recepturowaniu. Surowce te przeznaczone są do produktów stosowanych w pielęgnacji ciała, włosów i paznokci.
Emolienty - jako surowce wielofunkcyjne
Jedną z grup surowców wielofunkcyjnych stanowią emolienty. Są one nieodzowne w zapewnieniu prawidłowej funkcji barierowej naskórka i likwidowaniu objawów suchej skóry. Emolienty tworzą na zewnętrznej powierzchni naskórka półokluzyjny film, który zabezpiecza uszkodzoną barierę lipidową skóry. Dzięki czemu ogranicza TEWL oraz zmniejsza utratę innych składników podstawowych z jej głębszych warstw. Stanowią także barierę przed substancjami niebezpiecznymi. Emolienty działają za równo na skórę jak i na walory użytkowe produktu.
Wpływ emolientów na skórę
Emolienty zwiększają zawartość lipidów w wierzchnich warstwach skóry. Dzięki odpowiedniemu nawilżeniu następuje powiększanie, pęcznienie komórek warstwy rogowej. Optycznemu spłyceniu ulegają zmarszczki, a skóra staje się miękka i gładka.
Wpływ emolientów na produkt
Obecność w recepturze produktu kosmetycznego emolientów poprawia jego walory użytkowe w tym jego zdolność do rozprowadzania podczas aplikacji na skórę lub włosy.
Pozyskiwanie nowych emolientów
Jedną z nowoczesnych metod otrzymywania emolientów jest ukierunkowana estryfikacja lub transestryfikacja wyselekcjonowanych kwasów tłuszczowych, alkoholi tłuszczowych, uwodornionych triglicerydów i gliceryny, odpowiednio dobranymi kwasami lub alkoholami.
Cechami tak otrzymanych emolientów są: brak toksyczności, brak działania drażniącego, biodegradowalność. Emolienty te są przyjazne dla środowiska oraz zapewniają jego zrównoważony rozwój. W ich produkcji stosuje się naturalne oleje roślinne w tym: olej palmowy, olej kokosowy, olej słonecznikowy czy też olej rycynowy. Szczególny sposób produkcji wpływa ja ich właściwości fizykochemiczne.
Właściwości fizykochemiczne emolientów wielofunkcyjnych
Do najważniejszych cech nowoczesnych emolientów zalicza się:
- niską lepkość,
- niską masę cząsteczkową,
- wysoką polarność,
- brak zapachu,
- brak barwy.
Niska lepkość przekłada się na lekkie odczucia, dobre rozprowadzanie i szybkie wchłanianie wyrobów. Polepszeniu ulega także profil sensoryczny i zdolność odtłuszczania wyrobów, niezaburzając przy tym stabilności chemicznej produktu.
Na lekkie i suche odczucia na skórze, szybkie wchłanianie wpływ ma niska masa cząsteczkowa.
Wysoka polarność sprawia, że łatwo rozprowadzają się na skórze, mają niski kąt zwilżania, co zapewnia ich dobrą zdolność zwilżania.
Brak zapachu i barwy w znaczący sposób ułatwia recepturowanie.
Emolienty użyte w recepturze kremów, balsamów zapewniają ich lekką i nietłustą konsystencję, dzięki czemu mogą zastąpić w nich oleje roślinne i mineralne. Ich wysoka kompatybilność z innymi surowcami sprawia, że stosuje się je w takich kosmetykach jak: kremy, balsamy, olejki do kąpieli, olejki do opalania, odżywki do włosów, kremy do golenia czy preparaty do makijażu.
W kolejnej części artykułu omówione zostaną przykłady nowoczesnych emolientów.
KOMENTARZE