Tworzenie formulacji zawierających peptydy
Rozpuszczalne białka nadają się do włączenia w prawie wszystkie popularne formulacje tj. emulsje, mleczka, żele i proszki. Poniższy podział zawiera krótkie Informacje o wykorzystaniu białek i ich pochodnych w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów.
Białka w produktach do pielęgnacji skóry:
A.Hydrolizaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen, elastyna, jedwab
Zastosowanie: środek pochłaniający wilgoć, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,2-5% w kremach, balsamach
B.Białka bardzo dobrze rozpuszczalne w wodzie
Przykład: kolagen desamido, albuminy surowicy
Zastosowanie: środek pochłaniający wilgoć, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,01-0,1% w kremach, balsamach
C.Żelatyna
Funkcja: substancja zagęszczająca, stabilizator emulsji
Zastosowanie: 1-2% w emulsji
D.Kondensaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen
Funkcja: ko-emulgator
Zastosowanie: 0,5-2% w emulsjach O/W
E.Białka nierozpuszczalne
Przykład: puder jedwabny, nierozpuszczalna keratyna/elastyna
Zastosowanie: właściwości pochłaniające sebum
Zastosowanie: 1-5% w sypkich preparatach do makijażu
Białka w produktach do pielęgnacji włosów:
A.Hydrolizaty białkowe
Przykład: hydrolizowany kolagen, keratyna , jedwab, gluten pszenny
Funkcja: środek buforujący, właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,2-2% w szamponach, odżywkach, płukankach
B.Kondensaty białkowe
Przykład: hydrolizowane białko pszenicy, kopolimer polisiloksanu, hydrolizowana elastyna
Funkcja: właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,05-3% w odżywkach
C.Białka rozpuszczalne
Przykład: rozpuszczalna keratyna, rozpuszczalny gluten pszenny
Funkcja białka: właściwości odżywcze
Zastosowanie: 0,5-5% w formulacji
D.Specjalne kondensaty białkowe
Przykład: undecylenoyl potasu hydrolizowanego kolagenu
Zastosowanie kolagenu: właściwości przeciwłupieżowe
Zastosowanie: 0,5-2% w szamponach
Derywatyzacja
W celu dodania lub wzmocnienia określonej funkcji białka dodaje się do jego struktury określone grupy chemiczne (pochodne). Na przykład w wyniku dodania czwartorzędowego związku amoniowego do keratyny lub kolagenu otrzymuje się białko o skuteczniejszych właściwościach regenerujących zniszczone włosy stosowane często w odżywkach do włosów. Taki kosmetyk zmniejszenia również elektryzowanie się włosów oraz łatwiej je rozczesać. Aby białko miało dodatkowe funkcje np. właściwości oczyszczające zbliżone do środków powierzchniowo czynnych, łączy się je w procesie kondensacji z różnymi kwasami tłuszczowymi. Takie kondensaty są łagodne dla skóry ludzkiej i oczu, charakteryzują się łagodnymi właściwościami myjącymi oraz małym spienianiem. Te funkcje pozwalają na wykorzystanie ich w szerokim stopniu (w celu zmniejszenia podrażnień) w produktach kosmetycznych. Białka mogą być również łączone z surfaktantami. Głównym celem jest otrzymanie białek o wysokiej masie cząsteczkowej rozpuszczalnych w wodzie, natomiast otrzymuje się również białka nierozpuszczalne. Ponadto, takie „ulepszone” białka mogą być stosowane jako baza do uzyskania wysoko stężonych roztworów słabo rozpuszczalnych białek, takich jak kolagen czy białko pszenne.
KOMENTARZE