Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Barwniki wykorzystywane w produkcji kosmetyków – część 2
Barwniki wykorzystywane w produkcji kosmetyków – część 2
W produkcji kosmetyków używa się barwników, których dopuszczenie do stosowania jest uregulowanie prawne. Jest to jedno z kryteriów wyboru odpowiedniego barwnika. Niezmiernie ważnym czynnikiem doboru barwnika jest również rodzaj oraz konsystencja produktu kosmetycznego, który ma być zabarwiony.

Barwniki naturalne

Oprócz barwników organicznych, istnieją inne barwniki, które są zwolnione z certyfikacji  i mogą być stosowane w kosmetykach. Są to składniki pochodzenia naturalnego takie jak:

• kolor karmelu i oleju z marchwi; 

• wyciąg z buraków;

• henna;

• soki z owoców i warzyw.

Wybór barwników w oparciu o regulacje prawne

Istnieje wiele czynników, które determinują odpowiedni wybór barwnika. Jeżeli pożądane jest uzyskanie produktu, który będzie miał kontakt z błonami śluzowymi lub będzie używany w okolicy oczu (np. szampon, odżywka, krem) należy użyć barwników FD&C, D&C lub Ext.D&C. Natomiast w recepturach produktów używanych w okolicy ust (np. pomadka, krem do twarzy) należy użyć barwników FD&C lub zatwierdzonych barwników D&C. Z kolei w formulacjach produktów używanych do makijażu oczu (np. tusz do rzęs, cień do powiek) należy użyć barwniki nieorganiczne,  barwniki naturalne lub zatwierdzone barwniki organiczne (np. FD&C Yellow 5).

Wybór barwników na podstawie receptury

Wybór barwników zależy także od właściwości preparatu, jego konsystencji i zastosowania.  Przy produkcji kosmetyków ciekłych takich jak szampony lub balsamy należy użyć rozpuszczalnych w wodzie barwników D&C lub FD&C. Natomiast przy produkcji kosmetyków mających konsystencję stałą stosuje się nieorganiczne lub organiczne barwniki nierozpuszczalne (laki).

Należy pamiętać, że barwniki są bardzo skuteczne i niewielka ilość jest niezbędna do nadania koloru. Na przykład do nadania koloru szamponowi tylko 0,00001% barwnika jest konieczne! W związku z tym, barwniki powinny być stosowane w formie rozcieńczonych roztworów (np. 0,1 %).

Źródła

1.    Arct J., Pytkowska K. „Leksykon surowców kosmetycznych”. Warszawa 2010.

2.    Barel A.O., Paye M., Maibach H.I. „Handbook of Cosmetic Science and Technology”, 2001.

3.    Glinka R., Glinka M. „Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii” tom I, Łódź 2008.

4.    Marzec A. „Chemia kosmetyków. Surowce, półprodukty, preparatyka wyrobów”, Toruń 2005.

5.    Mrukot M. „Kosmetologia receptariusz”, Kraków 2006.

KOMENTARZE
news

<Styczeń 2020>

pnwtśrczptsbnd
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
29
31
1
2
Newsletter