Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
AZELOGLICYNA® vs. Kwas azelainowy
AZELOGLICYNA® vs. Kwas azelainowy
W kosmetykach obok substancji naturalnych występują ich syntetyczne odpowiedniki. Jednym z nich jest AZELOGLICYNA® , która dzięki modyfikacji cząsteczki kwasu azelainowego uzyskała lepszą skuteczność i większe bezpieczeństwo stosowania oraz poprawę właściwości fizyko-chemicznych.

AZELOGLICYNA®  (Potassium Azeloyl Diglycinate) jest pochodną kwasu azelainowego. Występuje w postaci płynnego, łatwo rozpuszczalnego w wodzie roztworu. Jest połączeniem zachowującym charakterystyczne dla kwasu azelainowego właściwości lecznicze, z dodatkowym nawilżeniem i wzmocnieniem bariery skórnej, uzyskanym przez wprowadzenie do cząsteczki aminokwasu glicyny.

Kwas azelainowy jest powszechnie używany jako składnik antybakteryjny, keratoplastyczny, przeciwzaskórnikowy, przeciwtrądzikowy i normalizujący wydzielanie sebum. W celu uzyskania odpowiednich efektów wymaga zastosowania wysokich stężeń: 15-20%. Efektem jego działania może być znacząca redukcja wydzielania łoju, suchość, zaczerwienienie i podrażnienie skóry.

  • Efekt wybielenia skóry uzyskiwany jest w wyniku hamującego działania na tyrozynazę, enzymu biorącego udział w tworzeniu melaniny. Właściwość ta jest wykorzystywana w miejscowym leczeniu palm hiperpimentacyjnych oraz w zapobieganiu istniejących już przebarwień.  
  • Inną aktywnością kwasu azelainowego wykorzystywaną w dermatologii jest działanie przeciwbakteryjne w stosunku do form tlenowych i beztlenowych. Wykazuje działanie hamujące wzrost bakterii: Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Proteus mirabilis, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Candida albicans oraz Propionibacterium acne, przyczyniających się do rozwoju trądziku i wyprysków zapalnych. Aktywność ta jest prawdopodobnie związana z zahamowaniem komórkowej syntezy białkowej.
  • Kwas azelainowy zmniejsza biosyntezę sebum w wyniku konkurencyjnego hamowania α-reduktazy przekształcającej testosteron w dihudrotestodteron. U osób ze skórą trądzikową wykazano większa aktywność enzymu 5-alfa reduktazy.
  • Posiada również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne.

Kwas azelainowy wykazuje jednakże pewne problemy techniczne. Jest nierozpuszczalny w wodzie, przez co pogarsza rozsmarowywalność preparatów kosmetycznych. Łatwo ulega wytrąceniu i rekrystalizacji. Posiada wysoką temperaturę topnienia, co w konsekwencji wymaga zastosowania podłoża z alkoholem lub wysoką zawartością składników tłuszczowych.  Azeloglicyna, dzięki lepszym właściwościom chemicznym i fizycznym, rozwiązuje te problemy oraz wykazuje stabilność w towarzystwie większości składników kosmetycznych w zakresie pH 5-11. Ponadto jest autokonserwantem, dzięki czemu nie wymaga stosowania dodatkowej ochrony mikrobiologicznej.

AZELOGLICYNA®  oferuje większą rozpuszczalność w wodzie, wymaga zastosowania mniejszych dawek, ma lepsze działanie wybielające oraz skuteczniej kontroluje wydzielanie łoju. Z łatwością penetruje w głąb skóry. Wiele badań wskazuje, że azeloglicyna jest bezpiecznym i wielofunkcyjnym składnikiem kosmetycznym. Według badań posiada lepsze właściwości rozjaśniające niż arbutyna i dipalmitynian kwasu kojowego. Jest lepiej tolerowana przez skórę wrażliwą i naczynkową niż kwas azelainowy. Nie powoduje łuszczenia się skóry.

Sugerowane stężenie azeloglicyny w kosmetykach wynosi: MIN: 3.0%, MAX: 10.0%. Może być stosowana jako składnik roztworów, żeli oraz emulsji o/w.

Podsumowując, AZELOGLICYNA® może być  traktowana jako funkcjonalny składnik kosmetyczny, który z powodzeniem można stosować w preparatach przeznaczonych do leczenia łojotoku, trądziku różowatego, cery naczynkowej, odwodnionej i przebarwień (potrądzikowych, posłonecznych, pozapalnych, pourazowych, oraz przebarwień pigmentacyjnych typu melazma-ostuda).

Źródła

Marcin Molski „Nowoczesna kosmetologia. Kosmetyki, zabiegi, suplementy” PWN, 2014

AL HUSSEIN, SM; et al. Eficacy of trichloroacetic acid peel versus 15% topical azelaic acid gel in the treatment of acne vulgaris - a comparative study. Acta Medica Marisiensis. 61, 1, 25-30, Mar. 2015. ISSN: 20683324.

http://www.biochemiaurody.com/slownik/azeloglicina.html

http://www.sinerga.it/eng/brochure/AZELO.pdf

KOMENTARZE
Newsletter