Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Awokado nie tylko smakuje, ale również upiększa!
Awokado nie tylko smakuje, ale również upiększa!
Awokado to owoc egzotyczny, pochodzący z Ameryki środkowej i południowej, gdzie występuje naturalnie. Na kontynencie europejskim został bliżej poznany dopiero w wieku dwunastym. Z uwagi na liczne pozytywne właściwości awokado jest stosowane nie tylko jako smaczny składnik potraw, lecz również kosmetyków. Ten zielony owoc bogaty jest w witaminę A, C i E, białko, miedź i tłuszcze jednonienasycone. Stosowany jest jako dodatek do kosmetyków. Idealnie sprawdza się jako naturalny, domowy kosmetyk.

Awokado właściwe (Persea american Mill.), inaczej smaczliwka właściwa to wiecznie zielone tropikalne drzewo z rodziny wawrzynowatych, rosnące w krajach Ameryki Południowej i Środkowej. Owoc to gruszkowaty pestkowiec, otoczony zieloną skórką, pod którą znajduje się żółtawy lub zielonkawy miąższ o konsystencji masła. Miąższ odznacza się słodkawym, orzechowym smakiem i przyjemnym zapachem. Wewnątrz znajduje się duże nasienie.

Surowcem  wykorzystywanym zarówno w medycynie jak i kosmetyce jest właśnie owoc awokado. Najważniejszym składnikiem pozyskiwanym z owocu jest olej awokadowy. Wydobywa się go z wysuszonego miąższu przez tłoczenie na zimno lub macerację świeżej miazgi wodą i odwirowanie. W stu gramach owocu mamy aż 23g tłuszczu.

W skład oleju awokadowego wchodzą: kwas olejowy( 48-81%), glicerydy kwasu linolowego (6-18%) i glicerydy innych kwasów tłuszczowych tj. palmitooleinowy, palmitynowy czy stearynowy.

Owoce zawierają 2% białka, aminokwasy: histydynę i lecytynę, fitosterole, skwalen, witaminy: C, PP, B2, oraz minerały: potas i żelazo.

Olej z awokado należy do olejów szczególnie cenionych o wielokierunkowym zastosowaniu w kosmetyce, między innymi do regulacji gospodarki wodno-lipidowej, ochrony, regeneracji i odżywiania skóry.Olej dostarcza skórze zawartych w nim kwasów tłuszczowych, stanowiących część składową błon komórkowych. Dzięki zachodzącym w skórze procesom transestryfikacji dochodzi do redystrybucji kwasów tłuszczowych pomiędzy składnikami błon biologicznych a substancjami dostarczonymi z olejem. Zatem zawarte w oleju kwasy, wolne czy zestryfikowane wypełniają obszary, gdzie naturalna bariera lipidowa ulega zniszczeniu. Proces ten ma szczególe znaczenie w przypadku wysokonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas linolowy. Deficyt tego kwasu powodowany jest wolnorodnikowymi procesami utleniania. Stanowi częstą przyczynę zakłóceń w funkcjonowaniu błon biologicznych jako barier chroniących komórkę m.in. przed nadmierną utratą wody. Sucha skóra wykazuje wzrost zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych w błonach korneocytów z jednoczesną redukcją kwasu linolowego. Jednak podczas aplikacji na skórę kosmetyków bogatych w ten kwas , proporcje wyrównują się, a naskórek wraca do prawidłowego funkcjonowania.

Zastosowanie kosmetyków z olejem z awokado chroni naturalny czynnik nawilżający (NMF), tworzy na powierzchni skóry film ochronny, chroni przed utratą wody i głęboko nawilża skórę. Dodatkowo zawarte w oleju witamina E i karoten wzmacniają barierę tłuszczową przez protekcyjny wpływ na lipidy i lipoproteiny błon biologicznych. Doskonale goi płytkie zranienia i ubytki skóry. Nadaje się do skóry suchej, uszkodzonej, popękanej. Jest łagodny dla skóry, szybko się wchłania, ma doskonałe właściwości penetrujące, zmiękczające i okluzyjne oraz promieniochronne (3-4UV). Często stosowany w kremach do pielęgnacji i leczenia skóry w łuszczycy. Cenny dodatek do kremów natłuszczających i przeciwstarzeniowych. Używany do masażu głowy, zapobiega łupieżowi i wypadaniu włosów. Nadaje się również w czystej postaci do masażu, podnoszącego jędrność skóry, uspokajającego, regenerującego i łagodzącego.

Oto kilka przepisów na zastosowanie kosmetyczne awokado, które można wypróbować w domu:

 

ODŻYWKA Z AWOKADO
Składniki:
dojrzały owoc awokado
2 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Awokado obrać, miąższ rozgnieść, wymieszać na gładką pastę ze śmietaną lub jogurtem.

Przygotowaną papkę wmasować we włosy i skórę głowy, przykryć czepkiem lub ogrzanym ręcznikiem. Poczekać 20 minut i spłukać, umyć włosy.

MASECZKA Z AWOKADO - nawilżająca 
Składniki:
owoc awokado
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka wyciągu z oczaru wirginijskiego (dostępny w aptece)
łyżeczka czystego octu jabłkowego
żółtko
3 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Obrać owoc i miąższ rozgnieść, przełożyć no naczynia i połączyć z miodem. Dodać wyciąg z oczary i ocet. Roztrzepać żółtko, dodać. Na koniec dolewać oliwy ciągle mieszając. Utrzeć na jednolitą masę.

Nałożyć na twarz na 20-30 minut, spłukać.

 

PEELING DO STÓP Z AWOKADO
Składniki:
pestka awokado, lekko przesuszona
pół dojrzałego awokado
ćwierć szklanki mąki kukurydzianej
łyżeczka soli morskiej
Przygotowanie:
Wysuszoną pestkę rozbić na kawałki, drobno zemleć w młynku. Awokado obrać, skórkę odłożyć. Miąższ rozgnieść, wymieszać z mąką, solą i proszkiem ze zmielonej pestki.

Przygotowaną pastę wcierać w skórę stóp, po czym spłukać. Później kontynuować masaż przy użyciu skórki z awokado. Olej, który wydzieli się podczas masażu należy wmasować w skórę. Nie przejmować się zielonymi śladami, znikną po kilku potarciach a stopy będą nawilżone.

Źródła
  • Glinka, R., Glinka, M., Receptura kosmetyczna z elementami kosmetologii,  Łódź,  2008.
  • Jędrzejko, K., Kowalczyk, B., Bacler, B., Rośliny kosmetyczne, SUM, 2007.
  • Lamer-Zarawska, E., Chwała, C., Gwardys, A., Rośliny w kosmetyce i kosmetologii przeciwstarzeniowej,PZWL , 2012.
  • http://www.bellitkaa.com/

KOMENTARZE
Newsletter