Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Działanie ekstraktu z winorośli właściwej (Vitis vinifera)
26.04.2013

W ostatnich latach wzrasta zainteresowanie substancjami naturalnymi i ich zastosowaniem w technologii kosmetyków. Popularnym surowcem jest ekstrakt z winorośli właściwej (Vitis vinifera). Roślina ta charakteryzuje się właściwościami leczniczymi. Do produkcji ekstraktów kosmetycznych wykorzystywane są jej liście, owoce oraz pestki [1, 2].

 

Skład chemiczny i aktywność biologiczna

Z punktu widzenia preparatów kosmetycznych, interesujący wydaje się skład ekstraktów z winorośli właściwej. Dane literaturowe podają, że ekstrakt z owoców (Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract) jest bogaty w takie substancje jak: kwasy owocowe, składniki mineralne, garbniki, antocyjany, flawonoidy, stylbeny (resweratrol), woski, witaminy, procyjanidyny, pektyny, polisacharydy, substancje aromatyczne, karotenoidy [3]. Vitis Vinifera (Grape) Leaf Extract, czyli ekstrakt z liści, charakteryzuje się zawartością: wodorowinianu potasu oraz wapnia, jabłczanu wapnia, kwasów owocowych, flawonoidów oraz garbników [4]. Dzięki bogactwu substancji aktywnych ekstrakty charakteryzują się działaniem przeciwutleniajacym, przeciwbakteryjnym, przeciwzapalnym oraz przeciwhistaminowym [1, 5, 6]. Ekstrakty w winogron nasilają wzrost włosów, ułatwiają gojenie ran, charakteryzują się także działaniem promieniochronnym [1,5, 6]. Ekstrakty w winorośli właściwej stabilizują elastynę oraz kolagen [7].

 

Zawarte w ekstraktach bioflawonoidy przyspieszają wchłanianie przez skórę substancji czynnych. Badania naukowe udowadniają, że ekstrakty z winorośli właściwej stosowane  jako komponenty kremów do twarzy, charakteryzują się silniejszym działaniem przeciwutleniającym niż witaminy C i E [6]. Ekstrakty wykazują działanie spowalniające procesy starzenia egzogennego skóry, spowodowane  np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. W przeprowadzonych badaniach wykazano także działanie przeciwzapalne oraz ściągające ekstraktów [1]. Oceny dermatologiczne wykazały, że czterotygodniowa kuracja poprawia kliniczne objawy fotostarzenia się skóry. Eksperymenty, w których porównywano serum i krem w zestawieniu z serum zawierającym ekstrakt z pestek winorośli właściwej, udowodniły, że 54% uczestników eksperymentu zauważyło poprawę miękkości, blasku, gładkości, tekstury skóry oraz zmniejszenie się drobnych zmarszczek przy zastosowaniu serum z pestek winorośli. Preparaty były stosowane dwa razy dzienne na skórę twarzy i szyi przez okres 28 dni [6, 7].

 

Wspomniane właściwości przeciwutleniające ekstraktu mają także zastosowanie w leczeniu i profilaktyce chorób, takich jak zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca w wyniku działania przeciwkrzepliwego, zmniejszenie uszkodzeń w przebiegu fibromialgii dzięki działaniu na komórki mięśniowe, zmniejszenie objawów alergii, dzięki właściwościom przeciwhistaminowym. Ekstrakty charakteryzują się także działaniem antykancerogennym [1, 7]. W leczeniu chorób skóry ekstrakt z pestek winorośli ma zastosowanie w przypadku łuszczycy oraz wyprysku, dzięki blokowaniu uszkodzeń struktury chemicznej enzymów biorących udział w produkcji kolagenu. Ekstrakty z winorośli cieszą się zainteresowaniem wielu firm kosmetycznych np. Pat&Rub, Dior, Body Shop.

Literatura

[1] Nassiri-Asl M., Hosseinzadeh H. Review of the pharmacological effects of Vitis vinifera (Grape) and its bioactive compounds. Phytother Res. 2009, 23, 1197.

[2] Burnett C.L., Fiume M.M., Bergfeld W.F., Belsito D.V., Hill R.A. Safety assessment of plant-derived fatty acid oils as used in cosmetics. Washington, D.C., Cosmetic Ingredient Review. Available from the Cosmetic Ingredient Review, Washington 2011.

[3] Grau Aromatics GmbH & Co KG. Product Information White Grape Extract HS (Vitis Vinifera (Grape) Fruit Extract). Unpublished data submitted by Personal Care Products Council, 2011.

[4] Grau Aromatics GmbH & Co KG. Product Information Red Vine Leaves Extract HS 2578 G/B (Vitis Vinifera (Grape) Leaf Extract). Unpublished data submitted by Personal Care Products Council. 2011.

[5] Yamakoshi J., Otsuka F., Sano A., Tokutake S., Saito M., Kikuchi M., Kubota Y. Lightening effect on ultraviolet-induced pigmentation of guinea pig skin by oral administration of a proanthocyanidin-rich extract from grape seeds. Pigment Cell Res. 2003, 16, 629.

[6] Cornacchinone S., Neveu M., Talbourdet S., In vivo skin antioxidant effect of a new combination based on a specific Vitis vinifera shoot extract and a biotechnological extract. J. Drugs Dermatol., 2007, 6, 18.

[7] Drealos Z.D. Kosmeceutyki. Elesevier Urban & Partner, Wrocław 2011.

 

Opracowała: mgr inż. Michalina Adaszyńska

KOMENTARZE
Newsletter