Związki zapachowe mogą być pochodzenia naturalnego, otrzymywane z roślin lub pochodzenia syntetycznego, otrzymywane w laboratoriach chemicznych. Mimo, iż znanych jest ponad 5000 chemicznych substancji zapachowych, można zidentyfikować do 95% pacjentów mających alergię na tylko 11 substancji zapachowych takich jak: aldehyd cynamonowy, alkohol cynamonowy, geraniol, eugenol, izoeugenol, absolut z mchu dębowego, alkohol alfa- amylo cynamonowy, olejek z drzewa sandałowego, hydroksycytronelal, absolut z narcyza i olejek ylang-ylang .
Po wystąpieniu alergii pacjent powinien unikać produktów zawierających w swoim składzie substancje zapachowe. Jeśli ktoś jest wrażliwy tylko na jeden związek zapachowy lub kilka substancji, unikanie tych konkretnych zapachów umożliwi korzystanie z innych produktów. Niestety na opakowaniu kosmetyków widnieje tylko informacja o obecności w składzie substancji zapachowych, natomiast nie wiadomo jaki dokładnie to związek i tym samym uniemożliwia to uniknięcie poszczególnych, wywołujących alergie substancji zapachowych.
Jednym z przyczyn wywoływania alergii jest balsam Peru. Jest to naturalna mieszanina węglowodorów aromatycznych wytwarzana przez drzewa rosnące w Ameryce Środkowej (Myroxylon pereirae-Woniawiec balsamowy). Posiada przyjemny zapach wywodzący się z takich substancji jak cinnamein, kwas cynamonowy i wanilina. Poza ładnym, charakterystycznym zapachem można go użyć jako składnik przeciwbakteryjny oraz przeciwgrzybiczny. Balsam Peru zawiera również inne alergeny, takie jak kwas benzoesowy, octan benzylu, alkohol cynamonowy, alkohol koniferylowy, eugenol, aldehyd cynamonowy i methylcinnamate.
Co ciekawe, u pacjentów wrażliwych na balsam peruwiański stwierdzono, że występuje u nich również alergia na pewne przyprawy, pomarańcze, czekoladę oraz cynamon.
KOMENTARZE