Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Zielona herbata i kakao ochronią przed chorobą Alzheimera
05.08.2009
Okazuje się, że pewne substancje zawarte w produktach spożywczych, mogą być bardzo pomocne w zapobieganiu chorobie Alzheimera.
Zespół naukowców pod kierunkiem dr Roberta Williams’a z londyńskiego Kings College przebadał wpływ epikatechiny (jeden ze związków polifenolowych o charakterze antyoksydantów występujący m.in. w jagodach, winogronach, herbacie, kakao i jabłkach), w modelu choroby Alzheimera.

Na podstawie przeprowadzonych badań dowiedziono, że związek ten zapobiega powstawaniu w mózgu lepkich białek, tzw. „blaszek amyloidowych”, które są przyczyną rozwoju schorzenia.

- Odkryliśmy, że epikatechina chroni komórki mózgowe przed uszkodzeniem. Jest to interesujące, ponieważ epikatechina i produkty jej rozpadu są jednymi z kilku znanych flawonoidów mających dostęp do mózgu, co sugeruje, że mają one potencjał by być bioaktywnymi - mówi dr Williams.

O dobroczynnym wpływie tego związku na pamięć dowodzą również wcześniejsze badania naukowców z Salk Institute w San Diego w Kalifornii. Udowodniono, że dieta bogata w epikatechiny w połączeniu z regularnym wysiłkiem fizycznym może sprzyjać zmianom w strukturze mózgu, która odpowiada za proces uczenia się i zapamiętywania. Co więcej tłumi geny biorące udział w procesach zapalnych i w degeneracji tkanki nerwowej.

Natomiast naukowcy z University of California, Los Angeles odkryli, że połączenie witaminy D i kurkuminy (żółtopomarańczowy barwnik otrzymywany z kłącza ostryżu, stanowiący główny składnik przyprawy o nazwie kurkuma), może oczyszczać mózg z blaszek amyloidowych u osób już cierpiących na Alzheimera. Składniki te mogą stymulować układ odpornościowy w taki sposób, że organizm wydala toksyczne białka.
Wykonano serie eksperymentów, na podstawie których ustalono, że związki te tworzą swojego rodzaju wzajemnie uzupełniający się duet. Kurkumina pomaga białym krwinkom przyłączyć się do blaszek amyloidowych, natomiast witamina D zwiększa prędkość, przy której są one wchłaniane przez komórki.
KOMENTARZE
Newsletter