Pojęcie żywności funkcjonalnej definiuje się jako część codziennej diety, która powoduje pewne fizjologiczne korzyści i umożliwia zmniejszenie ryzyka występowania chorób przewlekłych. Takie działania możliwe jest dzięki funkcjom odżywczym. Nutraceutyk za to, jest wyizolowany lub wyekstrahowany z żywności i najczęściej nadawana jest mu forma farmaceutyczna.
Pożywienie pełni następujące funkcje:
- wartości odżywczej
- smaku
- leczniczą
Nutraceutyk produkuje się z żywności i wprowadza na rynek w formie np. tabletki lub kapsułki.
nutritive + pharmaceuticals = nutraceuticals
Przypuszcza się, że w 1989 Stephen De Felice po raz pierwszy posłużył się terminem „nutraceutyk”. Wg niego nutraceutyki jako żywność lub część żywności, przynoszą prozdrowotne korzyści.
Burak ćwikłowy to popularne i niedoceniane warzywo. Od jakiegoś czasu przeżywa swój zasłużony renesans. Nie ma się czemu dziwić, bo jego walory prozdrowotne wyjaśniają, dlaczego powinien często gościć na naszych talerzach. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza betacyjanom (grupa metabolitów o nazwie betalainy, ich przykładem jest betanina występująca w buraku), czyli naturalnym barwnikom. W zależności od wartości pH mogą zmieniać barwę od czerwonej do brązowej.
Skala pH a kolor barwników
- Betalainy mają doskonale właściwości przeciwutleniające. Zawierają również szerokie spektrum fenoli, które działają przeciwnowotworowo, a także przeciwdziałają występowaniu stresu oksydacyjnego. Ostatnio odkryto w buraku saponiny. Sa to związki powszechnie występujące w roślinach, które działają przeciwnowotworowo, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwmiażdżycowo – tłumaczy dr Agnieszka Mroczek z Zakładu Biochemii Roślin Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego.
W 100 g buraków znajdziemy ok 300 mg potasu, 84 mg sodu, 25 mg wapnia, 15 mg magnezu, 3,2 mg fosforu, 0,4 mg żelaza i cynku. Dzięki zawartości witamin z grupy B, działają antydepresyjnie, zwiększają koncentrację, pamięć i refleks. O zaletach i walorach buraka ćwikłowego opowiada dr Mroczek:
Anna Szulc
KOMENTARZE