Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Wzbogacone w wartości odżywcze banany GM
02.03.2008
Naukowcy z australijskiego Queensland University of Technology złożyli aplikację z prośbą o pozwolenie na limitowane wypuszczenie na rynek genetycznie modyfikowanych bananów Cavendish.
Produkt ma zawierać więcej prowitaminy A, żelaza oraz witaminy E w porównaniu z konwencjonalnymi gatunkami.

Zawartość witaminy E zwiększono przez wprowadzenie genów z ryżu i rzeżuchy. Poziom prowitaminy A zwiększyły geny z kukurydzy, rzeżuchy i Erwinia bacterium, podczas gdy podwyższona zawartość żelaza jest spowodowana wprowadzeniem genów z soi.

Celem badań, które zaowocowały stworzeniem linii bananów Cavendish było wzbogacenie w składniki odżywcze odmian bananów występujących w Ugandzie i innych rejonach Afryki.

Szczegóły aplikacji i specyfikację bananów GM można znaleźć pod adresem:
www.ogtr.gov.au/rtf/ir/dir076appsum.rtf

Źródło: gmo-compass.org
KOMENTARZE
Newsletter