Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Unilever zmniejsza zawartość soli
23.04.2009
Unilever ogłosił rozpoczęcie globalnej strategii ograniczające spożycie soli w całej gamie jego wyrobów. Objąć ma to ponad 22000 produktów.
Unilever zobowiązał się do redukcji dziennego przyjmowania soli do 6g do końca 2010 roku, a dalsze zmniejszenia do poziomu 5g dziennie do końca 2015 roku. Ten ostatni termin jest zgodny z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia, natomiast 6g jest zalecany przez większość krajowych organów ds. żywności.

Unilever jest pierwszym producentem żywności, który ma na celu zmniejszenie ilości soli w całym spectrum produktów.
- Jest to unikalne podejście ponieważ mamy do czynienia z całościowym podejściem do codziennej diety, a nie wyłącznie do obniżania poziomu w jednym danym produkcie- powiedział Gert Meijer specjalista od żywienia i zdrowia w firmie Unilever.

Około 75% spożywanej soli pochodzi z żywności, przede wszystkim z produktów takich jak pieczywo, sery, mięso, sosy i zupy. Istnieje możliwość, że preferencje smakowe konsumentów będą się mogły bardziej przystosować do niższych poziomów soli gdy cała branża ją zmniejszy.
KOMENTARZE
Newsletter