Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Spożywanie pszenicy może powodować cukrzycę
24.08.2009
Naukowcy w Ottawie (Canada) odkryli, że proteiny zawarte w pszenicy mogą przyczyniać się do powstawania lub zaostrzania się przebiegu cukrzycy typu 1.
Typ 1 reprezentuje około 10% z 246 milionów ludzi chorych na cukrzycę na całym świecie. Ma najostrzejszy przebieg i nie ma na nią skutecznego lekarstwa. Podawanie insuliny jedynie utrzymuje właściwy poziom cukru we krwi.

Jest chorobą autoimmunologiczną. Oznacza to, że system odpornościowy atakuje własne organy. W przypadku cukrzycy jest to trzustka, regulująca poziom cukru we krwi. Za atak odpowiedzialne są komórki odpornościowe typu T (limfocyty T). Wykazały anormalną aktywność po spożyciu zboża u ponad połowy z pośród 42 zbadanych cukrzyków.

Odkrycie to sugeruje, że osoby z charakterystycznym zestawem genów mogą być bardziej uczulone na pszenice oraz inne składniki odżywcze. Nadwrażliwość może powodować zachwianie równowagi immunologicznej i doprowadzić do cukrzycy.

Dr. Scott z Ottawa Hospital Research Institute już wykazał, że dieta wolna od zboża u zwierząt może zmniejszyć ryzyko zachorowania na tę chorobę. Dalsze badania wskażą czy mechanizm u ludzi działa podobnie.

Poczynione obserwacje zdają się dowodzić koncepcji, że to właśnie w układzie trawiennym należy doszukiwać się przyczyny schorzenia. Trzeba również sprawdzić jakie powiązania wynikają między odkryciem a celiakią, inną chorobą autoimmunologiczną, spowodowaną nadwrażliwością na gluten zawarty w zbożach. Być może odkrycie to pozwoli na stworzenie skutecznego leku zarówno na cukrzycę, jak i celiakię.


Żródło: www.ohri.ca
KOMENTARZE
Newsletter