Spożycie probiotyków podczas ciąży zmniejsza ryzyko występowania otyłości u dzieci
Biorąc probiotyki podczas ciąży kobiety mają niższe szanse, aby zachorować na cukrzycę, a tym samym ich dzieci są mniej narażone na otyłość.
Ostatnie badania opublikowane w magazynie The British Journal Nutrition (BJN) wykazały, że spożycie probiotyków przez kobiety ciężarne może zmniejszyć ilość przypadków zachorowań na cukrzycę o 20%.
Naukowcy z Uniwersytetu w Turku (Wielka Brytania) twierdzą, że oprócz pozytywnego działania tych suplementów diety na organizm matki, liczba noworodków o masie przewyższającej normę widocznie obniżyła się.
Raakel Luoto oraz jego zespół do swoich badań zatrudnili 256 kobiet w pierwszym trymestrze ciąży. Wybrane osoby zostały podzielone na kilka grup: grupę kontrolną, gdzie kobietom podawano placebo - substancję przypominającą probiotyk, lecz niewpływającą na stan fizjologiczny człowieka. W innej grupie badane osoby otrzymywały czynnościową żywność (probiotyki) nadzorowaną przez dietetyków. W diecie tych kobiet były obecne suplementy zawierające bakterię Lactobacillus rhamnosus GG (LGG, Valio) i Bifidobacterium lactis Bb12 (Chr Hansen).
Po 24 miesiącach badań stwierdzono, że częstość występowania cukrzycy ciężarnych u kobiet spożywających probiotyki zmniejszyła się o 13% w porównaniu do osób dostających placebo (36%).
Ponadto nie było zarejestrowano żadnych niepożądanych efektów ubocznych oraz przeprowadzone badania nie wpłynęły na czas trwania ciąży.
"Wyniki niniejszego badania wykazały, że probiotyki jako dodatki do codziennej diety kobiet w ciąży są bezpieczne i stanowią dobre rozwiązanie w walce z „metaboliczną epidemią,” - napisali naukowcy w magazynie BJN.
źródło: BJN
KOMENTARZE