Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Słodzone napoje zwiększają ryzyko astmy i POChP
13.02.2012

Najnowsze wyniki badań wskazują na wysoką korelację pomiędzy zapadalnością na astmę i przewlekłą obturacyjną chorobą płuc (POChP) a wysokim spożyciem słodzonych napojów gazowanych.Badanie zostało przeprowadzone przez zespół Dr Zumin Shi z Uniwersytetu w Adelajdzie. Podczas badania, telefonicznej ankiecie dotyczacej spożycia słodkich napojów (typu cola, Powerade, lemoniad itp.) poddano 16 907 osób z południowej Australii powyżej 16 roku życia.

Wyniki pokazały, iż jedna na dziesięć osób spośrod ankietowanych pije dziennie więcej niż pół litra słodzonych napojów, a wysoka ilość spożywanych napojów łączy się z zwiększonym ryzykiem wystąpienia astmy i/lub POChP. Co więcej, zauważono zależność dawka- odpowiedź, co oznacza że mi więcej napojów dana osoba konsumuje tym większe ryzyko zapadnięcia na jedną z wymienionych chorób.

Średnio 13,3% chorych na astmę oraz 15,6 % na POChP zadeklarowało spożycie więcej niż pół litra napojów na dzień. Palenie papierosów dodatkowo zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania, szczególnie na POChP. Palacze pijący więcej niż pół litra słodzonych napojów mają w porównaniu z osobami niepalącymi, nie spożywającymi takich napojów prawie siedmiokrotnie większe ryzyko zachorowania na POChP.

W innym badaniu, przeprowadzonym przez Dr Hannah Gardener z Uniwersytetu w Miami, wykazano z kolei zwiększone ryzyko incydentów sercowo- naczyniowych (zawał, udar) u osób spożywających duże ilości napojów dietetycznych. Wyniki obu badań wskazują na konieczność rozsądnego, zbilansowanego odżywiania.

 

Źródło: ScienceDaily

 

oprac. Joanna Sekuła

KOMENTARZE
news

<Czerwiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Newsletter