Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przeciwzapalne właściwości oregano
03.07.2008
Beta-kariofilen (E-BCP) jest substancją składową wielu przypraw oraz roślin spożywczych. Przede wszystkim występuje ona w oregano, bazylii, rozmarynie, cynamonie oraz czarnym pieprzu.
W sumie w ciągu dnia człowiek jest w stanie spożyć przeciętnie 200mg E-BCP.

Przeciwzapalne właściwości E-BCP odkryte zostały wspólnie przez naukowców z Uniwersytetu w Bonn oraz Politechniki w Zurychu. Doświadczenia na myszach przyniosły dosyć obiecujące wyniki - przy wykorzystaniu E-BCP udało się skutecznie powstrzymać rozwój stanów zapalnych oraz uzyskano wyraźne polepszenie stanu chorego organizmu.

Jak udało się ustalić badaczom, beta-kariofilen lokuje specyficzne receptory w błonie komórkowej (receptory CB2). Powoduje to zmianę "zachowania się" komórki: zmniejsza się chociażby wydzielanie substancji towarzyszących stanowi zapalnemu.

E-BCP może zostać zatem już niedługo wykorzystane jako składnik leków przeciwzapalnych nowej generacji. Wykorzystanie akurat tej substancji ma szczególne uzasadnienie ekonomiczne, gdyż występuje ona bardzo powszechnie w środowisku naturalnym.

źródło: www.uni-bonn.de / www.mediweb.pl
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
MEDI-VISION Forum
2025-09-04 do 2025-09-06
CosmoPharm Pack Expo 2025
2025-09-04 do 2025-09-06
6
7
10
11
12
13
14
15
17
Kongres Nauk o Życiu BIO2025
2025-09-17 do 2025-09-20
19
Obóz Atrakcyjnych Konwentykli
2025-09-19 do 2025-09-22
20
21
24
27
28
4
5
Newsletter