Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Przeciwzapalne właściwości oregano
03.07.2008
Beta-kariofilen (E-BCP) jest substancją składową wielu przypraw oraz roślin spożywczych. Przede wszystkim występuje ona w oregano, bazylii, rozmarynie, cynamonie oraz czarnym pieprzu.
W sumie w ciągu dnia człowiek jest w stanie spożyć przeciętnie 200mg E-BCP.

Przeciwzapalne właściwości E-BCP odkryte zostały wspólnie przez naukowców z Uniwersytetu w Bonn oraz Politechniki w Zurychu. Doświadczenia na myszach przyniosły dosyć obiecujące wyniki - przy wykorzystaniu E-BCP udało się skutecznie powstrzymać rozwój stanów zapalnych oraz uzyskano wyraźne polepszenie stanu chorego organizmu.

Jak udało się ustalić badaczom, beta-kariofilen lokuje specyficzne receptory w błonie komórkowej (receptory CB2). Powoduje to zmianę "zachowania się" komórki: zmniejsza się chociażby wydzielanie substancji towarzyszących stanowi zapalnemu.

E-BCP może zostać zatem już niedługo wykorzystane jako składnik leków przeciwzapalnych nowej generacji. Wykorzystanie akurat tej substancji ma szczególne uzasadnienie ekonomiczne, gdyż występuje ona bardzo powszechnie w środowisku naturalnym.

źródło: www.uni-bonn.de / www.mediweb.pl
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
Tydzień Mózgu 2025
2025-03-10 do 2025-03-14
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
Newsletter