Przeciwnowotworowa brukselka
Podczas jedzenia brokułów, brukselki i innych warzyw kapustowatych dostarczamy organizmowi substancji o nazwie indolo-3-karbinol, w skrócie I3C, który przeciwdziała powstawaniu nowotworów.
Działanie indolo-3-karbinolu zostało udowodnione podczas badań na myszach chorych na różne linie raka piersi gdzie zaobserwowano rozkład Cdc25A. u myszy chorych na raka sutka, po podaniu I3C, stwierdzono 65% zmniejszenie guzów. I3C jest jednak skuteczny tylko w przypadku typowej lokalizacji białka Cdc25A, gdy nie występują żadne mutacje zmieniające lokalizację tego białka.
I3C występuje w takich warzywach jak: kapusta, brokuły, brukselka, kalafior i jarmuż. Jest w nich obecny pod postacią indologlukobrazycyny, która jest przekształcana w pochodne indolu w obecności enzymów endogennych i w odpowiedzi na cięcie, miażdżenie lub żucie, trawienie w jelitach i gotowanie. Jedna główka kapusty zawiera około 1200 mg I3C. Największe ilości tych związków znajdują się w kapuście włoskiej i w brukselce.
Red. Radosław Aulich
KOMENTARZE