Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Proponowane badania nad zieloną herbatą
06.04.2008
Leatherhead Food International szuka przemysłowego partnera w badaniach mających na celu ustalenie sposobu na maksymalizację absorpcji zielonej herbaty z produktów spożywczych.
Projekt zatytułowany 'Bioavailability of Green Tea Extract From Different Food Matrices' ma wzbudzić zainteresowanie ze strony wytwórców przemysłowych, z których wielu używa ekstraktu z zielonej herbaty jako funkcjonalnego składnika napojów lub czekolady.

Katechniny z zielonej herbaty wykazały swój pozytywny wpływ na zdrowie ludzkie (zmniejszone ryzyko chorób układu krążenia, chorób degeneracyjnych, etc.). Naukowcy twierdzą jednak, że przyswajanie katechin z zielonej herbaty jest niskie w porównaniu z wynikami zademonstrowanymi w testach in vitro.

Agencja badawcza Leatherhead FI ma nadzieję na przeprowadzenie wspólnego eksperymentu dotyczącego sposobów na poprawę przyswajania ekstraktów z zielonej herbaty. W przyszłym miesiącu zapowiada ona otwarte spotkanie w tej sprawie w swojej siedzibie w Surrey (UK) w celu dyskusji nad proponowanym projektem.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
5
6
Newsletter