Rada ds. Nauki i Badań Przemysłowych (CSIR) dostała pozwolenie na prowadzenie jednego z najważniejszych projektów badawczych mającego na celu zwiększenia wartości odżywczych sorgo.
Sorgo jest produktem spożywczym oraz obiektem upraw milionów ludzi żyjących w subsaharyjskiej Afryce. Roślina ta jest jedną z niewielu upraw , które dobrze rosną na obszarach suchych jednak uboga jest ona w niezbędne składniki odżywcze oraz posiada słaba strawność białka. Dowody naukowe wskazują że brak zasadniczych mikroelementów -
takich jak żelazo, cynk, witamina a i inne - może powodować zaburzenia systemu odpornościowego, ślepotę, niską masę urodzeniową, zaburzenia neuropsychologiczne, zahamowania wzrostu i rozwoju.Niedożywienie jest jedną z głownych przyczyn chorób zakażnych głównie w Afryce.
Projekt Africa Biofortified Sorghum (ABS), który jest wykonywany przez siedem organizacji z Afryki oraz dwóch z USA - ma na celu stworzenie bardziej pożywnego oraz łatwiej strawnego sorgo, które zawiera dużo większe stężenie aminokwasów, zwłaszcza lizyny, większą ilość witaminy A, E i bardziej dostępne żelazo i cynk.
Źródło: Wikipedia
Źródło: Yahoo!News
Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE