Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Próba poprawy żywienia w Afryce
16.09.2008
Rząd Republiki Południowej Afryki zatwierdził w czwartek testy na genetycznie modyfikowanym sorgo w celu poprawienia żywienia w Afryce.
Rada ds. Nauki i Badań Przemysłowych (CSIR) dostała pozwolenie na prowadzenie jednego z najważniejszych projektów badawczych mającego na celu zwiększenia wartości odżywczych sorgo.

Sorgo jest produktem spożywczym oraz obiektem upraw milionów ludzi żyjących w subsaharyjskiej Afryce. Roślina ta jest jedną z niewielu upraw , które dobrze rosną na obszarach suchych jednak uboga jest ona w niezbędne składniki odżywcze oraz posiada słaba strawność białka. Dowody naukowe wskazują że brak zasadniczych mikroelementów - takich jak żelazo, cynk, witamina a i inne - może powodować zaburzenia systemu odpornościowego, ślepotę, niską masę urodzeniową, zaburzenia neuropsychologiczne, zahamowania wzrostu i rozwoju.Niedożywienie jest jedną z głownych przyczyn chorób zakażnych głównie w Afryce.

Projekt Africa Biofortified Sorghum (ABS), który jest wykonywany przez siedem organizacji z Afryki oraz dwóch z USA - ma na celu stworzenie bardziej pożywnego oraz łatwiej strawnego sorgo, które zawiera dużo większe stężenie aminokwasów, zwłaszcza lizyny, większą ilość witaminy A, E i bardziej dostępne żelazo i cynk.


Źródło: Wikipedia


Źródło: Yahoo!News
Bartłomiej Borkowski
KOMENTARZE
news

<Marzec 2025>

pnwtśrczptsbnd
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
3
4
6
7
8
9
10
Tydzień Mózgu 2025
2025-03-10 do 2025-03-14
12
14
X Konferencja Biologii Molekularnej
2025-03-14 do 2025-03-14
15
16
18
22
23
24
29
30
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
Newsletter