Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
OSM Włoszczowa: Prowadzimy rozmowy na temat połączenia z inną spółdzielnią
13.03.2009
Od pewnego czasu prowadzimy rozmowy na temat połączenia się z inną spółdzielnią mleczarską.
W tym momencie, z powodu kryzysu nie mogę podać terminu ich zakończenia, ale nie nastąpi to wcześniej niż za kilka miesięcy - powiedział Stanisław Skóra, prezes OSM Włoszczowa.



Prezes Skóra nie chciał jeszcze zdradzić z jaką mleczarnią są prowadzone rozmowy.

- Uważam, że mleczarni jest za dużo.Konsolidacja mleczarstwa jest konieczna, ale jeśli spółdzielnie nie chcą się łączyć w czasach prosperity, to w czasach kryzysu tym bardziej - powiedział prezes OSM Włoszczowa.

- W czasach kryzysu nikt nie ma pieniędzy aby przejąć słabszą spółdzielnię i do niej dołożyć. Uważam, że powinna być odgórna motywacja do konsolidacji np. poprzez dotacje z Unii Europejskiej. Przeszkodą w łączeniu się firm są złe przepisy, które nakazują zwrot dotacji unijnych po połączeniu. Powinno to zostać szybko zmienione - powiedział Stanisław Skóra.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska we Włoszczowie została założona w czerwcu 1936 r.

Obecnie zainstalowana linia serowarska ma dobową wydajność przerobową 160 tys. litrów mleka, ale jej modułowa konstrukcja umożliwia rozbudowę (bez modernizacji) i zwiększenie wydajności o 50 proc. Zwiększyła się moc przerobowa zakładu z 70 000 litrów/dobę do 350 000 litrów/dobę.

Obecnie OSM we Włoszczowie produkuje: sery dojrzewające typu holenderskiego i szwajcarskiego, śmietany, napoje mleczne: kefiry, maślanki, jogurty, zakwasy. Spółdzielnia ma w asortymencie także twarożki: serek wiejski, serki do chleba; serek Ricotta oraz desery: serek Gucio, serek przepyszny; sery cukiernicze.

Roman Wieczorkiewicz
Portal Spożywczy
KOMENTARZE
news

<Kwiecień 2025>

pnwtśrczptsbnd
1
2
CEBioForum 2025
2025-04-02 do 2025-04-03
3
4
III Interkontynentalna Konferencja IAM
2025-04-04 do 2025-04-05
5
6
8
10
11
12
13
15
16
18
19
20
21
24
Webinar | Podstawy perfumerii
2025-04-24 do 2025-04-24
26
27
28
29
Wzorcowanie i kwalifikacja wag
2025-04-29 do 2025-04-29
1
2
3
4
Newsletter