Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Orzeszki ziemne niewywołujące alergii
10.06.2010
Zespół naukowców prezentujących ministerstwo Rolnictwa Stanów Zjednoczonych opracował metodę produkcji orzeszków ziemnych niewywołujących uczulenie.
Na przykład, w Wielkiej Brytanii około 250 tys. mieszkańców cierpi na uczulenie spowodowane tymi orzechami. Objawia się to wymiotami, niestrawnością oraz wysypką. Niektóre osoby są tak bardzo uczulone na orzeski ziemne, że nawet ich śladowe ilości lub zapach mogą wywołać poważną reakcję alergiczną.

Naukowcy uważają, że orzeszki ziemne zawierają kilka białek, które są odpowiedzialne za odpowiedź alergiczną. Ponadto nie rozkładają się one nawet podczas obróbki termicznej. Natomiast smażone orzeszki mogą wywołać dużo ostrzejszą reakcje organizmu na alergen niż surowe. Badaczy już zidentyfikowali trzy białka obecnych w tych orzeszkach, które są odpowiedzialne za odpowiedź alergiczną.

Autorzy tego badania przetestowali 900 rodzajów orzeszków ziemnych w celu ustalenia naturalnych mutacji zapewniających niski poziom tych białek. Następnie, wykorzystując tradycyjne techniki, m.in. krzyżowanie , naukowcy zmodyfikowali nowy rodzaj orzechów z mniejszą ilością alergennych substancji białkowych. Podobno wkrótce ta odmiana będzie wykorzystywana do celów komercyjnych. Ponadto, według badaczy, zmodyfikowane orzeszki będzie można stosować do zwalczania uczulenia u alergików.

Za ostatnie dziesięć lat liczba dzieci cierpiących z powodu alergii na orzeszki ziemne wzrosła prawie trzykrotnie. W 2008 r. w Stanach Zjednoczonych po zbadaniu 5,3 tys. rodzin okazało się, że 1,4% dzieci mają uczulenie na te orzechy. Porównując z rokiem 1997 tą dolegliwość stwierdzano tylko u 0,4%.
KOMENTARZE
Newsletter