Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
O żywności eko na Brytyjsko-Polskim Forum Rynku Spożywczego
22.12.2010

Stworzenie możliwości komunikacji i nawiązania współpracy pomiędzy dostawcami, sprzedawcami, producentami, przedstawicielami sieci supermarketów i delikatesów, firm logistycznych, firm dostarczających rozwiązania z zakresu opakowań oraz tymi firmami, które bezpośrednio związane są z przemysłem spożywczym na rynku polskim i brytyjskim – to zadania 4 Brytyjsko – Polskiego Forum Rynku Spożywczego. Część forum poświęcona będzie rynkowi żywności ekologicznej.

4 Brytyjsko-Polskie Forum Rynku Spożywczego, odbędzie się w 17 marca w  Hotelu Hrabskim, Falenty k.Warszawy.

W Wielkiej Brytanii coraz prężniej rozwija się rynek żywności ekologicznej. Jest to furtka dla polskich producentów żywności, którzy posiadają potencjał wytwórczy, by stać się jednym z głównych dostawców żywności zdrowej oraz ekologicznej. By maksymalizować popyt konsumentów na polskie produkty, muszą być one wyznacznikiem autentyczności kuchni/produktu spożywczego i bardzo wyróżniać się na dobrze zaopatrzonym rynku poprzez oryginalność bądź ekologiczność produktów.  Polskie produkty można już znaleźć nie tylko w dużych aglomeracjach czy polskich małych sklepikach, ale odnotowuje się coraz większą ich obecność w dużych sieciach i małych miejscowościach czyli stanowi to spektrum całego rynku. Rosnący popyt na polskie specjały powinien być zachętą dla polskich producentów żywności, by zwiększać liczbę „polskich półek” w brytyjskich sklepach – przekonuje Magdalena Mikorska z Trusted Adviser Group, które organizuje Forum.

Oprócz kwestii ekologicznej żywności czy chociażby poruszenia tematyki pakowania zgodnego ze standardami bezpieczeństwa, Forum będzie poświęcone współpracy na rynkach spożywczych w Polsce oraz w Wlk. Brytanii, utrzymywaniu standardów ekologicznych żywności oraz jej bezpiecznej produkcji, procesowi pakowania, który jest bezpieczny dla środowiska, preferencjom konsumentów w Wlk. Brytanii i w Polsce, najbardziej aktualnym przepisom w branży spożywczej w Wlk.Brytanii, optymalizacji działań firmy z punktu widzenia procesów produkcyjnych i zarządzania, logistycznych rozwiązań Lean na export. Przedstawione zostaną przykłady „Lean journey” - ‘droga do ciągłego  doskonalenia procesów’, główne wyzwania w branży spożywczej z punktu widzenia produktywności i efektywności, wymienimy się najlepszymi praktykami w standardach światowych – case studies.

Celem Forum będzie przedstawienie narzędzi i rozwiązań w zakresie optymalizacji kosztów i procesów, stworzenie platformy do rozmów pomiędzy parterami oraz dostawcami na rynku spożywczym, wskazanie trendów konsumenckich oraz oczekiwań na bazie badań rynków polskiego i brytyjskiego, omówienie wymagań współpracy, jakie stawiane są w obrocie żywnością, także żywnością ekologiczną oraz poruszenie kwestii prawnych związanych z rozpoczęciem i prowadzeniem działalności na rynku zagranicznym.

Na Forum zostanie zaproszonych około 100 uczestników będących decydentami - prezesi, właściciele firm, przedstawiciele wyższego kierownictwa w zakresie produkcji i zarządzania oraz prelegentów - ekspertów reprezentujących firmy, które odniosły sukces.

KOMENTARZE
Newsletter