Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowość na polskim rynku - zdrowie zamknięte w nasionach babki płesznik
Nasiona babki płesznik to ciesząca się dużym zainteresowaniem nowość na polskim rynku. Roślina zaskarbiła sobie serca tych, którzy propagują zdrowy styl życia. Ten skarb natury może pomóc zachować nam zdrowie, ale również smukłą sylwetkę.

 

Babka płesznik (czasami zwana babką śródziemnomorską) należy do rodziny babkowatych Plantago L. i pochodzi z zachodniego rejonu Morza Śródziemnego, północnej Afryki i zachodniej Azji. W Polsce znana jest pod nazwą Plantago psyllium lub Plantago afra. Na Lubelszczyźnie zwana jest pchlicą bądź płesznicem, a na Mazowszu - pchlim nasieniem. Roślina ta jest u nas uprawiana rzadko ze względu na bardziej popularne siemię lniane o podobnych właściwościach. Babka płesznik w medycynie ludowej wykorzystywana jest do leczenia wielu dolegliwości.

Odporność organizmu

Nasiona babki płesznik zawierają aukubinę, która wykazuje właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe oraz przeciwzapalne.

Działanie przeciwnowotworowe

Sprawdzano wpływ wyciągu z liści różnych gatunków Plantago L. na komórki nowotworu nerki, piersi i skóry wykazując tym samym ich właściwości cytotoksyczne, za które odpowiedzialny jest flawonoid-7-0-b-glikozyd luteoliny.

Łuszczyca i trądzik różowaty

Udowodniono, że napar z nasion babki płesznik wykazuje właściwości nawilżające oraz odżywcze. Okłady z tej rośliny mogą być stosowane w stanach zapalnych skóry - w przypadku trądziku, atopowego zapalenia skóry oraz łuszczycy.

Przemiana materii

Nasiona babki płesznik z powodzeniem mogą być stosowane jako środek przeczyszczający oraz w kuracjach odchudzających. Są bezpieczne, więc mogę być wykorzystywane również przez kobiety w ciąży. Ich stosowanie jest polecane zwłaszcza osobom cierpiącym na hemoroidy - ziele koi ból oraz świąd, a także zmniejsza krwotoki. Nasiona te charakteryzuje wysoka zawartość błonnika, który pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit, przyspieszając przemianę materii oraz oczyszczając organizm z toksyn. W powłoce nasiennej zlokalizowane są związki pęczniejące w wyniku pochłaniania wody, które niwelują uczucie głodu. Zalanie nasion gorącą wodą pozwala otrzymać płyn o konsystencji kleiku, który ułatwia przesuwanie się mas kałowych zalegających w jelitach. Systematyczne zażywanie nasion babki płesznik zwiększa lepkość treści jelitowej i pomaga radzić sobie z podrażnieniami ścian jelit czy przełyku.

Obniżenie cholesterolu

Nasiona babki płesznik są szczególnie polecane dla osób borykających się chorobami serca, miażdżycą czy innymi schorzeniami układu krążenia. Systematyczne stosowanie pozwala obniżyć poziom “złego” cholesterolu w osoczu (LDL) oraz podnieść poziom „dobrego” (HDL), tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Babka płesznik jest substratem dla bakterii naturalnie występujących we florze fekalnej człowieka - Bacteroides ovatus. Spożycie nasion babki pozytywnie wpływa na ich rozwój oraz aktywność enzymatyczną, powodując zmianę szybkości degradacji cholesterolu.

Regulacja stężenia glukozy

Substancje zawarte w nasionach babki płesznik redukują poziom glukozy we krwi (o około 12%), oraz zmniejszają zawartość cukru w moczu, dlatego wskazana jest dla osób z cukrzycą typu 2.

Stosowanie

Dorośli powinni spożywać ok. 8 łyżeczek nasion 2/3 razy dziennie. Nasiona można stosować:

Na zimno: Preferencyjnie, gdyż zalanie wrzątkiem może pozbawić ich wartości odżywczych.

Na gorąco: Przy kontakcie z wodą tworzą kleik.

 

Źródła

Dominika Król. Babka płesznik ( Plantago psyllium L.) – wartościowa roślina lecznicza. Postępy Fitoterapii 4/2009, s. 256-259

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/babka-plesznik-wlasciwosci-i-zastosowanie_40649.html

KOMENTARZE
news

<Listopad 2019>

pnwtśrczptsbnd
28
30
31
1
2
3
4
7
MEDmeetsTECH
2019-11-07 do 2019-11-07
9
40. Kongres i Targi LNE
2019-11-09 do 2019-11-10
10
11
15
16
17
22
23
24
27
28
Warsaw FOODHATON 2019
2019-11-28 do 2019-11-28
29
30
1
Newsletter