Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Nowa żelatyna dla beztłuszczowych lodów
15.10.2009
Firma Gelita opracowała nową żelatynę przeznaczoną do redukcji ilości tłuszczu w lodach przy jednoczesnym zachowaniu gładkiej i kremowej konsystencji.
W ostatnich latach odnotowano wzrost popytu na produkty o niskiej zawartości tłuszczu lecz o nie zmienionej konsystencji. Dlatego producenci poszukują nowych rozwiązań, które pomogą im trafić w gusta konsumentów.

Gelita powiedziała, że zaprezentuje swój produkty oparty na żelatynie Optice na FI Europe we Frankfurcie w przyszłym miesiącu.

- Lody o niskiej zawartości tłuszczów nie zostały pozytywnie przyjęte przez rynek. Pozbycie się tłuszczów nie sprzyja smakowi oraz konsystencji – powiedział Oliver Wolf rzecznik firmy Gelita.

Firma twierdzi, że jest w stanie stworzyć lody pozbawione tłuszczy ze zmniejszoną ilością kalorii o 40% przy pozytywnych właściwościach sensorycznych.

W ostatnim czasie pojawiło się wiele produktów oraz technologii związanych z produkcją niskotłuszczowych lodów. Unilever stworzył produkt na bazie GM drożdzy, Danisco używa technologii wytłaczania w niskich temperaturach, a badania opublikowane w Journal of Food Science wykazały, że użycie prebiotyku inuliny także sprzyja poprawie konsystencji.

Według badań organizacji rynku Mintel odnotowano 319 nowych lodów o niskiej zawartości tłuszczu w ciągu ostatnich 5 lat, na czele z Wielką Brytanią (65 zgłoszeń) oraz Niemcami (61 zgłoszeń).
KOMENTARZE
Newsletter