Naukowcy w sprawie omega-3
Dwudziestu jeden wiodących naukowców zajmujących się omega-3 złożyło petycję do Komisji Europejskiej o zmianę planów w sprawie etykietowania produktów zawierających wielonienasycone kwasy tłuszczowe z szeregu omega.
Naukowcy uważają, że nie rozróżnienie pochodzenia kwasów tłuszczowych na morskie w i roślinne może spowodować wprowadzanie konsumenta w błąd.
Rozporządzenie to nie uwzględnia zawartości kwasów omega-6 takich jak LA (kwas linolowy), co pozwala producentom na dodawanie do swoich produktów taniego oleju roślinnego. Olej słonecznikowy, kukurydziany, szafranowy jest źródłem kwasów omega-3 ale również zawiera duże ilości kwasów omega-6, które w organizmie konkurują z omega-3.
Dodawanie tanich olejów roślinnych pozwala na zaliczenie produktu jako „wysoka zawartość” lecz nie będzie to za sobą nieść korzyści zdrowotnych.
Nawet jeśli rozporządzenie to zostanie przekazane w obecnej formie, no następnie Parlament Europejski ma trzy miesiące na jego rozpatrzenia.
KOMENTARZE