Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Naukowcy ostrzegają: pieczone i smażone potrawy źródłem szkodliwego akrylamidu
06.12.2007
Akrylamid to substancja chemiczna powstająca podczas pieczenia i smażenia niektórych produktów w wysokich temperaturach. To właśnie dzięki niemu tak przygotowane potrawy zawdzięczają charakterystyczny, przyjemny smak i zapach.


Jednak z przeprowadzonych przez holenderskich naukowców badań wynika, że podnosi on ryzyko zachorowania na niektóre odmiany raka. Akrylamid występuje przede wszystkim w takich produktach jak frytki, chipsy czy pieczone ziemniaki. Stwierdzono, że u kobiet spożywających tego typu pokarmy ryzyko nowotworów jajników i macicy wzrosło dwukrotnie.

Badania prowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Maas-tricht dotyczyły 120 tyś. osób z których 62 tyś. stanowiły kobiety. Stan zdrowia tych osób śledzono przez 11 lat. W tym czasie 300 kobiet zachorowało na raka jajników, a 327 na nowotwór trzonu macicy.

Po porównaniu diet badanej grupy okazało się, że chorujące panie częściej spożywały produkty zawierające akrylamid. Wystarczy bowiem dziennie jedna porcja frytek czy opakowanie chipsów (czyli około 40 mikrogramów akrylamidu), żeby ryzyko nowotworu wzrosło tak istotnie.

Już wcześniej stwierdzano wielokrotnie szkodliwość akrylmidu, jednak dopiero te badania pokazały zależność między spożywaniem tej substancji a zachorowaniami na nowotwory.

Jednak wykluczenie akrylamidu z diety jest niemal niemożliwe, ponieważ powstaje on naturalnie w wielu produktach spożywczych. Należy jednak pamiętać, że nie we wszystkich przypadkach wystąpienia nowotworu to akrylamid musiał być substancją powodującą chorobę. Mogły na to wpłynąć również inne czynniki.

Źródło : Rzeczpospolita
KOMENTARZE
Newsletter