Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Lody - nie tylko przyjemność, ale i korzyść
13.11.2009
Naukowcy z Uniwersytetu w Missouri (MU) dodając substancje odżywcze, takie jak błonnik, antyoksydanty oraz probiotyki znaleźli sposób na otrzymanie smaczniejszych i zdrowszych lodów.
Według profesora chemii żywności i badacza lodów Ingolfa Gruena z MU, dodanie różnych składników odżywczych, np. probiotyków, może poprawić funkcjonowanie układu pokarmowego człowieka. Dodał, że poprawa trawienia pomaga w zwalczaniu wielu chorób spowodowanych zapaleniem jelit, które jest wynikiem niepełnowartościowego odżywiania.

Obecność dodatkowych substancji odżywczych powoduje zwykle gorzki i nieprzyjemny smak oraz negatywnie wpływa na konsystencję lodów. Potrzeba zatem nowych technologii, aby zredukować niepożądane cechy. Najłatwiej jest z lodami czekoladowymi, ponieważ posiadają silnie wyczuwalny smak czekolady dominujący nad tym, który jest w substancjach odżywczych.

Aktualnie prowadzone są badania w kierunku zastosowania Acai Berry oraz pozostałości z winogron od produkcji win jako suplementów odżywczych w produkcji lodów.

Acai Berry to jagody, które przypominają słodką czekoladą. Mają bardzo dobre właściwości antyoksydacyjne. Ich działanie wpływa w korzystny sposób na eliminowanie problemów wielu chorób: obniżają poziom cholesterolu, hamują rozwój komórek nowotworowych, działają antybakteryjnie.

Jednak większym problemem we wprowadzeniu substancji odżywczych do lodów jest opinia publiczna oraz popyt na tego typu produkcje.
KOMENTARZE
Newsletter