Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Kwercetyna obniża ryzyko wystąpienia raka trzustki
10.10.2007
Według doniesień opublikowanych w czasopiśmie "American Journal of Epidemiology" kwercetyna, związek, którego bogatym źródłem są jabłka i cebula, może zapobiegać rozwojowi raka trzustki.


Naukowcy z Uniwersytetu Hawajskiego oraz Uniwersytetu Kalifornijskiego we współpracy z badaczami z Niemiec przez 8 lat analizowali skład diety i stan zdrowia 183,5 tys. osób.
Szczególną uwagę zwrócono na zawartość w diecie trzech flawonoidów roślinnych: kwercetyny, kemferolu (w liściach herbaty, szpinaku i kapusty) i myrycetyny (w jagodach). Flawonoidy są związkami, które nadają roślinom zabarwienie i mają bardzo korzystny wpływ na zdrowie ludzi i zwierząt. Z wcześniejszych badań wynika np., że flawonoidy mogą obniżać ryzyko chorób układu krążenia, a kwercetyna może zapobiegać rakowi płuc.
Okazało się, że dieta bogata w te związki obniżała ryzyko raka trzustki. Najsilniejszy przeciwnowotworowy efekt flawonoidów zaobserwowano w przypadku palaczy, którzy są narażeni na ten nowotwór bardziej niż ogólna populacja. Osoby, które paliły i spożywały najniższe ilości flawonoidów miały najwyższe ryzyko raka trzustki.
Naukowcy wykazali też, że aż 70 proc. flawonoidów w diecie stanowiła kwercetyna, obecna w popularnych warzywach, takich jak cebula i jabłka.
Zdaniem autorów pracy, flawonoidy obniżają ryzyko raka głównie dzięki działaniu przeciwutleniającemu - neutralizują tzw. wolne rodniki, będące silnymi utleniaczami, które niszczą cenne składniki komórek i mogą wywoływać zmiany nowotworowe.
Rak trzustki jest bardzo podstępnym i groźnym nowotworem. Obecnie jest praktycznie nieuleczalny. Większość chorych umiera w ciągu pierwszych 6 miesięcy po wykryciu nowotworu, a jedynie 3 proc. przeżywa 5 lat. Główną przyczyną niepowodzeń terapii jest to, że rak ten bardzo długo nie daje objawów i przeważnie jest wykrywany w bardzo zaawansowanym stadium.

Źródło:PAP

KOMENTARZE
Newsletter