Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Innowacyjna guma do żucia: biodegradowalna i nielepiąca się
25.01.2012

Wszyscy znamy ten widok: guma do żucia przyklejona pod ławkę, do siedzenia w tramwaju, albo co gorsza… do naszego buta. Ale co zrobić gdy guma straci swój smak a w pobliżu nie ma kosza na śmieci żeby się jej pozbyć?

 

Naukowcy z University College Cork w Irlandii pod nadzorem Elke Arendt opracowali nowoczesną metodę produkcji nie lepiącej się gumy do żucia. W smaku niczym nie różni się od zwykłej gumy, jednak po 45 minutach rozpuszcza się w ustach i rozpada na małe kawałki, które można bez obaw połknąć.

Tradycyjne gumy do żucia produkowane są z syntetycznych gum, zmiękczaczy, substancji słodzących i aromatyzujących. Po kilkunastu minutach żucia robią się twarde, lepkie i odporne na działanie wielu środków czyszczących. Głównym składnikiem nie lepiącej się biodegradowalnej gumy są białka zbóż. Dzięki temu, gdy połykamy jej resztki to tak, jakbyśmy jedli chleb.

Z niecierpliwością czekamy na wprowadzenie takiej gumy  na polski rynek. Dzięki temu zaoszczędzimy tysiące na oczyszczaniu miejsc publicznych z jej pozostałości.

 

Małgorzata Szewczyk

Z magazynu Prepared Foods

KOMENTARZE
news

<Lipiec 2024>

pnwtśrczptsbnd
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
Newsletter