Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Gorzka czekolada jako ratunek przed szkodliwym napromieniowaniem ultrafioletowym (UV)
26.11.2009
Gorzka czekolada bogata w flawonoidy może ochronić nasz organizm przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Nowe badania Anglików S. Williams, S. Tamburic, and C. Lally dotyczyły właściwości antyoksydacyjnych gorzkiej czekolady bogatej w flawonoidy. Są to związki, które unieszkodliwiają działanie wolnych rodników wytwarzanych podczas promieniowania UV.

Świeże ziarna kakao są niezmiernie bogate w flawonoidy. Chronią one komórki roślinne przed chorobami oraz szkodliwym działaniem słońca, grzybów i insektów. W organizmie ludzkim spełniają rolę podobną do witamin. Działają przeciwutleniająco chroniąc zdrowie i zapobiegając chorobom. Mają również właściwości przeciwzapalne, przeciwalergiczne, jak i antybakteryjne. Ponadto związki flawoniowe mogą być wykorzystywane do profilaktyki chorób nowotworowych oraz zapobiegać wypadaniu włosów.

Jednak podczas obecnie stosowanych metodach do produkcji czekolady flawonoidy w dużym stopniu ulegają redukcji. Dla badań były wykorzystane dwa rodzaje czekolady. Jedna to powszechnie wytwarzana, a druga to specjalnie wyprodukowana w Belgii o niezmienionej ilości substancji flawonowych.

Wyniki eksperymentów dowiodły, że gorzka czekolada o wysokiej zawartości flawonoidów podwójnie zwiększyła poziom oporności organizmu przed napromieniowaniem UV. Jednak nie jest ona powszechnie produkowana oraz sprzedawana .


źródło: http://www.physorg.com
KOMENTARZE
Newsletter