Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Glutaminian sodu przyczyną nadwagi
19.08.2008
Amerykańscy naukowcy twierdzą, że glutaminian sodu jest odpowiedzialny za rozwój nadwagi. Glutaminian sodu jest masowo stosowany jako dodatek do żywności wzmacniający smak i zapach.
Związek podejrzewany był o wiele przypadłości jednak nie było żadnych dowodów na jego szkodliwe działanie na organizm człowieka.

Autorami odkrycia są badacze z Uniwersytetu Północnej Karoliny. Przebadali oni 750 osób w wieku 40-59 lat zamieszkujących wsie na północy i południu Chin. Region ten został wybrany , ponieważ dieta tamtejszej ludności doskonale odpowiadała potrzebom badaczy.  Z jednej strony mieszkańcy spożywają pokarm o niskim stopniu przetworzenia, co sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała, z drugiej zaś strony chętnie używają glutaminianu sodu do pogłębienia smaku i zapachu. Naukowcy podzielili badane osoby na grupy używające i nie używające w swej kuchni dodatku glutaminianu.W ten sposób łatwo określić czy przyczyną nadwagi jest badany związek.


Eksperyment ten jest pierwszym, który ukazuje związek między spożyciem glutaminianu a wzrostem masy ciała. Wcześniejsze badania były prowadzone na myszach, natomiast projekt prowadzony na ludziach  pokazał, po skorygowaniu z danymi na temat stylu życia, że u osób spożywających największe ilości dodatku nadwaga pojawiała się trzykrotnie częściej , niż u osób nie stosujących tego związku.
 

Są to bardzo ważne badania ze względu na światową epidemie nadwagi i otyłości. Urzędy dopuściły ten dodatek do spożycia jako produkt bezpieczny, w tej chwili wszyscy zastanawiają się czy jest napewno zdrowy.




glutaminian sodu


Źródło: Nature.com
KOMENTARZE
Newsletter