Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Firmy spożywcze rezygnją z używania barwników
05.02.2009
Heinz, McDonald's i Tesco dobrowolnie zrezygnowały ze stosowania sześciu barwników w produktach spożywczych.
Food Standards Agency, brytyjska agencja rządowa dbająca o jakość zdrowotną produktów spożywczych, opublikowała listę firm z branży dóbr szybko zbywalnych i usług, które dobrowolnie wycofały się ze stosowania w produktach sześciu barwników uznanych za czynnik sprzyjający powstawaniu nadpobudliwości (hyperactivity) u dzieci.

Chodzi o substancje oznaczone następującymi tzw. numerami E: 110 (sunset yellow FCF), 104 (quinoline yellow), 122 (carmoisine), 129 (allura red), 102 (tartrazine) i 124 (ponceau 4R).Wśród producentów i detalistów, którzy zrezygnowali ze stosowania tych barwników, są tak znane firmy, jak Heinz, McDonald's, Tesco czy Marks Spencer. Nie wiadomo jednak dokładnie, o jakie produkty chodzi ani czy samoograniczenie dotyczy tylko rynku brytyjskiego, czy także innych krajów Unii Europejskiej.

Wymienione barwniki spożywcze stanęły na cenzurowanym w konsekwencji badania przeprowadzonego przez brytyjski Southampton University na zlecenie Food Standards Agency. Z informacji FSA wynika, że feralne barwniki są wykorzystywane powszechnie m.in. w produkcji napojów.

PB / Portal Spożywczy
KOMENTARZE
news

<Wrzesień 2024>

pnwtśrczptsbnd
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
Newsletter