W większość przypadków badanie potwierdziło zasadność obowiązującego w tej chwili dopuszczenia do użycia. Bezpieczeństwo niektórych substancji okazało się jednak budzić pewne wątpliwości. EFSA wystosowała do przemysłu prośbę o udostępnienie informacji dotyczących objętości produkcyjnych oraz danych toksykologicznych. Dalsze testy in vivo i in vitro zostaną przeprowadzone w przypadku substancji, których bezpieczeństwo stoi pod znakiem zapytania.
Jednym z dodatków smakowych, który z pewnością nie znajdzie się na liście przygotowanej przez EFSA jest 2-metylo-1,3-butadien, znany jak izopren. Badania przeprowadzone na zwierzętach pod kątem jego rakotwórczości wykazały, że istnieją podstawy do wykluczenia tej substancji z użycia w formie dodatku smakowego.
Wśród badanych 2 800 dodatków smakowych znajdują się substancje pochodzenia naturalnego (zarówno zwierzęcego jak i roślinnego) jak i sztucznie skonstruowane dodatki.
Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE