Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) donosi o postępach w pracy nad oceną bezpieczeństwa dodatków smakowych
03.02.2008
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przewiduje ukończenie listy oceniającej bezpieczeństwo 2 800 dodatków smakowych na kwiecień 2008 roku, co ma pozwolić na ustanowienie listy bezpiecznych substancji.


Ponowna ocena ryzyka związanego z użyciem dodatków smakowych stała się konieczna ze względu na nowe informacje na temat niektórych substancji. Zidentyfikowano 2 800 substancji smakowych, które obecnie są zaakceptowane jako przyprawy w produktach spożywczych. Podzielono je na 48 grup, zgodnie z chemiczną budową poszczególnych substancji. EFSA zbadała wpływ każdej z substancji na metabolizm człowieka, podobnie jak poziom jej wchłaniania, absorpcję oraz potencjalną toksyczność.

W większość przypadków badanie potwierdziło zasadność obowiązującego w tej chwili dopuszczenia do użycia. Bezpieczeństwo niektórych substancji okazało się jednak budzić pewne wątpliwości. EFSA wystosowała do przemysłu prośbę o udostępnienie informacji dotyczących objętości produkcyjnych oraz danych toksykologicznych. Dalsze testy in vivo i in vitro zostaną przeprowadzone w przypadku substancji, których bezpieczeństwo stoi pod znakiem zapytania.

Jednym z dodatków smakowych, który z pewnością nie znajdzie się na liście przygotowanej przez EFSA jest 2-metylo-1,3-butadien, znany jak izopren. Badania przeprowadzone na zwierzętach pod kątem jego rakotwórczości wykazały, że istnieją podstawy do wykluczenia tej substancji z użycia w formie dodatku smakowego.

Wśród badanych 2 800 dodatków smakowych znajdują się substancje pochodzenia naturalnego (zarówno zwierzęcego jak i roślinnego) jak i sztucznie skonstruowane dodatki.

Źródło: foodnavigator.com
KOMENTARZE
Newsletter