Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA opublikował raport dotyczący ryzyka wynikającego ze stosowania nanotechnologii w żywności
12.03.2009
EFSA opublikował raport dotyczący bezpieczeństwa żywności wytwarzanego  metodą nanotechnologii. Obawa przed produktami tego typu jest wysoka ze względu na brak metod potwierdzających neutralność dla konsumenta.


Naukowcy pragną przeprowadzić dodatkowe badania w celu określenia i zbadania wpływu nanotechnologicznego materiału. Celem badań będzie stabilności i wpływ na przewód pokarmowy jak i na  inne narządy,  rozwój i udoskonalanie metod potwierdzających jakość nanotechnologicznego materiału a także rozwój metod toksykologicznych. Profesor z EFSA, Vittorio Silano, powiedział że istnieje możliwość przebadania nowej dziedziny jaką jest nanotechnologia żywności, ale prawdopodobieństwo na otrzymanie satysfakcjonujących dowodów na neutralność jest bardzo niewielka. Zostanie powołana specjalna grupa naukowców, którzy przyjrzą się bliżej tej sprawie i zbiorą niezbędne informacje.

Sławomir Gierszewski
KOMENTARZE
Newsletter