Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA opublikował nowe dane dotyczące wykorzystania substancji aromatycznych w żywności
28.06.2010
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził ponowne badania związane ze stosowaniem aromatów jako dodatków do produktów żywnościowych.
EFSA po raz kolejny poddał analizie substancji aromatyczne, które w krajach Unii Europejskiej powszechnie są stosowane do nadania produktom spożywczym określony smak i aromat. Jest ich ok. 2,8 tys. Jednak ok. 530 z tych substancji wymagało dodatkowej oceny, w tym były również aromaty zatwierdzone przez takie organy, jak FAO/WHO JECFA. Cała lista substancji aromatycznych z ich szczegółową charakterystyką powinna być już przygotowana do końca 2010 r.

Przykładowy wykaz tych substancji został opublikowany przez EFSA w listopadzie 2009 r. w celu uzyskania publicznej oceny. Ponadto było przeprowadzono kilka spotkań pomiędzy zainteresowanymi stronami, m.in. Europejską Asocjacją Aromatów (EFA) oraz EFSA.

Według EFSA, ponowna ocena pozwoli na uzyskanie pełnej listy substancji aromatycznych zarówno już wcześniej stosowanych, jak i nowych, przydzielając je do konkretnych grup ze względu na właściwości chemiczne i strukturalne.

Dokument będzie zawierał takie informacje, jak źródło pochodzenia, proces produkcyjny, właściwości, ocenę ryzyka oraz dane toksykologiczne.

Heinrich Schaper, prezydent EFSA, w rozmowie z FoodNavigator.com powiedział, że głównym zadaniem nowego rozporządzenia jest wspieranie efektywnego funkcjonowania rynku oraz zabezpieczenie wysokiego poziomu ochrony konsumenckiej.

Jedną z najważniejszych zmian są nowe i bardziej szczegółowe etykiety dla aromatów pochodzenia naturalnego, a także zmiana ich nazwy z „aromatów” na „substancje aromatyczne”. Wszystkie te wymagania powinny ukazać się na etykietach oraz w dokumentacji do stycznia 2011 r.


więcej informacji tutaj
KOMENTARZE
news

<Luty 2025>

pnwtśrczptsbnd
28
Rutynowe testowanie wag
2025-01-28 do 2025-01-28
1
2
4
6
7
8
9
10
11
Czyszczenie Wagi Laboratoryjnej
2025-02-11 do 2025-02-11
12
13
14
15
16
22
23
24
1
Aesthetic Cosmetology of the Future
2025-03-01 do 2025-03-01
2
Newsletter