EFSA opublikował nowe dane dotyczące wykorzystania substancji aromatycznych w żywności
Europejski Urząd Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził ponowne badania związane ze stosowaniem aromatów jako dodatków do produktów żywnościowych.
Przykładowy wykaz tych substancji został opublikowany przez EFSA w listopadzie 2009 r. w celu uzyskania publicznej oceny. Ponadto było przeprowadzono kilka spotkań pomiędzy zainteresowanymi stronami, m.in. Europejską Asocjacją Aromatów (EFA) oraz EFSA.
Według EFSA, ponowna ocena pozwoli na uzyskanie pełnej listy substancji aromatycznych zarówno już wcześniej stosowanych, jak i nowych, przydzielając je do konkretnych grup ze względu na właściwości chemiczne i strukturalne.
Dokument będzie zawierał takie informacje, jak źródło pochodzenia, proces produkcyjny, właściwości, ocenę ryzyka oraz dane toksykologiczne.
Heinrich Schaper, prezydent EFSA, w rozmowie z FoodNavigator.com powiedział, że głównym zadaniem nowego rozporządzenia jest wspieranie efektywnego funkcjonowania rynku oraz zabezpieczenie wysokiego poziomu ochrony konsumenckiej.
Jedną z najważniejszych zmian są nowe i bardziej szczegółowe etykiety dla aromatów pochodzenia naturalnego, a także zmiana ich nazwy z „aromatów” na „substancje aromatyczne”. Wszystkie te wymagania powinny ukazać się na etykietach oraz w dokumentacji do stycznia 2011 r.
więcej informacji tutaj
KOMENTARZE