Biotechnologia.pl
łączymy wszystkie strony biobiznesu
EFSA ocenia arsen
22.10.2009
Panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu pokarmowy (panel CONTAM) opublikował opinię na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z obecnością arsenu w żywności.
Panel porównuje ilości arsenu, które mogą być spożywane przez ludzi do tych które mogą powodować pewne problemy zdrowotne. Panel nie wyklucza ryzyka dla zdrowia niektórych ludzi. Zalecił obniżenie poziomu spożywanego nieorganicznego arsenu, który jest bardziej toksyczną formą. Podkreślił także potrzebę zwiększenia ilości danych na temat poziomu organicznego i nieorganicznego arsenu w różnych środkach spożywczych.

Arsen jest powszechnie występującym, naturalnie lub w wyniku działania człowieka, zanieczyszczeniem. Występuje w wielu różnych formach, które mogą być organiczne lub nieorganiczne. Żywność jest głównym źródłem narażenia na arsen ludności w Europie.

EFSA skupia się głównie na nieorganicznym arsenie, które są często pochodzenia geologicznego i można go znaleźć w wodach podziemnych. Długoterminowe pobieranie arsenu wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym zmianami skórnymi, chorobami układu krążenia oraz rozwojem niektórych rodzajów nowotworów.

Głównymi źródłami arsenu nieorganicznego panel uznał ziarna zbóż i produkty zbożowe, produkty specjalnego zastosowania żywieniowego (np.algi), woda butelkowana, kawa i piwo, ryż, produkty na bazie ryżu, ryby i warzywa.

EFSA zostało poproszone przez Komisję Europejską o ocenę stanu zagrożenia związanego z obecnością arsenu, ponieważ obecnie nie istnieją żadne zharmonizowane poziomy arsenu w środkach spożywczych w Europie.

CONTAM pracuje obecnie nad szeregiem opinii związanych z obecnością metali w żywności. Opinie na temat kadmu i uranu zostały opublikowane na początku tego roku a kolejna opinia, na temat ołowiu, ma zostać przyjęta w najbliższych miesiącach.
KOMENTARZE
news

<Październik 2024>

pnwtśrczptsbnd
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
31
1
2
3
Newsletter