EFSA ocenia arsen
Panel EFSA ds. zanieczyszczeń w łańcuchu pokarmowy (panel CONTAM) opublikował opinię na temat zagrożeń zdrowotnych związanych z obecnością arsenu w żywności.
Arsen jest powszechnie występującym, naturalnie lub w wyniku działania człowieka, zanieczyszczeniem. Występuje w wielu różnych formach, które mogą być organiczne lub nieorganiczne. Żywność jest głównym źródłem narażenia na arsen ludności w Europie.
EFSA skupia się głównie na nieorganicznym arsenie, które są często pochodzenia geologicznego i można go znaleźć w wodach podziemnych. Długoterminowe pobieranie arsenu wiąże się z szeregiem problemów zdrowotnych, w tym zmianami skórnymi, chorobami układu krążenia oraz rozwojem niektórych rodzajów nowotworów.
Głównymi źródłami arsenu nieorganicznego panel uznał ziarna zbóż i produkty zbożowe, produkty specjalnego zastosowania żywieniowego (np.algi), woda butelkowana, kawa i piwo, ryż, produkty na bazie ryżu, ryby i warzywa.
EFSA zostało poproszone przez Komisję Europejską o ocenę stanu zagrożenia związanego z obecnością arsenu, ponieważ obecnie nie istnieją żadne zharmonizowane poziomy arsenu w środkach spożywczych w Europie.
CONTAM pracuje obecnie nad szeregiem opinii związanych z obecnością metali w żywności. Opinie na temat kadmu i uranu zostały opublikowane na początku tego roku a kolejna opinia, na temat ołowiu, ma zostać przyjęta w najbliższych miesiącach.
KOMENTARZE